Srpska pravoslavna crkva protiv hladetine: "Zvonit će vam mrtvačka zvona"

Screenshot: YouTube

ODRŽAVANJE tradicionalne Pihtijade (manifestacije posvećene hladetini) u mjestu Rumenka pored Novog Sada odgođeno je nakon upozorenja episkopa Bačkog Irineja Bulovića. Organizator Branislav Popović rekao je da je moguće da se Pihtijada neće ni održati jer će nakon Uskrsa biti pretoplo za hladetinu.

Bulović je zaprijetio organizatorima da će biti izbačeni iz crkve z zvonjavu mrtvačkih zvona ako ovu "pagansku manifestaciju" organiziraju u vrijeme posta. Zbog posta je odgođena i Kulenijada u Baču, koja okupkja ljubitelje kulena, piše Blic.

"Nismo mogli organizirati Pihtijadu po onom minusu, tko bi nam došao, jedino to možemo napraviti sada. Ali prvo se pobunio crkveni odbor u Rumenci, a poslije i sam Irinej. Trebalo je doći stotinu izlagača iz svih krajeva Srbije i regije, nisam htio da ljudi dožive neugodnosti i da se mi Rumenčani svađamo. Pritisak je bio ogroman i odustali smo", kaže Popović.

Njegova manifestacija drži Guinnessov rekord u najdužoj hladetini na svijetu.

Najprije je crkveni odbor upozorio organizatore da "organizira pihtijadu u vrijeme časnog posta, kad se vjernici duhovno pripremaju za svetu tajnu pričešća i kada trebaju mirovati, a ne biti sablažnjeni na ovakav način".

Potom je stiglo Irinejevo pismo.

"Ako organizirate ovu pogansku manifestaciju u toku posta, pravoslavna Eparhija bačka će objaviti priopćenje i pozvati vjernike da stanu u obranu svetog posta. Za vrijeme održavanja pihtijade, vrata hrama bit će zatvorena, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Svi članovi Upravnog odbora pihtijade bit će izbačeni iz crkve, svećenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje djece jer ona nisu kriva za grijege i ludost roditelja", pisalo je.

Iz Turističke organizacije Bača, koja organizira Kulenijadu, potvrđuju da su zbog posta odustali od manifestacije i da će je održati poslije Uskrsa. Oni kažu da s crkvom nisu imali problema, već su sami tako odlučili.

Mještani Rumenke kažu da imaju važnijih problema od mršavljenja tijekom posta, ali da ne vide razlog zašto se podižu tenzije.

"Biti vjernik danas je i moda. Pretpostavljam da je dobar deo tih inkvizitora koji sada sjede po crkvenim odborima u našoj zemlji nekada bio u Komunističkoj partiji. Ali valjda je sve to ljudski. Ipak, ja tu ne vidim problem, pretjerano je da se pihtijada ne održi, tko posti ne mora da dođe", rekao je stanovnik Rumenke Đorđe P. 

Pročitajte više