Stanovnici Sjeverne Njemačke uživali su u nesvakidašnjim prizorima na nebu

Foto: X

STANOVNICI dijelova sjeverne Njemačke imali su priliku u noći sa nedjelje na ponedjeljak uživati u spektakularnim prizorima polarne svjetlosti. Noćno nebo te je večeri bilo osvijetljeno različitim bojama, poput zelene, ljubičaste, žute i crvene, a neobični prizori mogli su se vidjeti i nekoliko dana ranije iznad pokrajine Saksonija-Anhalt. 

Stanovnici Njemačke imali su priliku promatrati auroru borealis i u travnju ove godine. Inače, iz Instituta za solarnu fiziku njemačkog svemirskog centra (DLR) objasnili su da pojavljivanje aurore borealis nije naročito neobično. 

Naime, približno svakih 11 godina, u sunčevom se ciklusu izmjenjuju se faze slabe i snažne sunčane aktivnosti, a trenutno se bliži maksimum sunčeve aktivnosti. Sljedeći vrhunac očekuje se 2025., a statistički gledano, proljeće i jesen su najbolja godišnja doba za pojavu polarne svjetlosti. 

Zvuk polarne svjetlosti 

Podsjetimo, ova igra svjetlosti nastaje kad se elektroni, kao proizvod solarne oluje velikom brzinom sudaraju sa magnetnim poljem Zemlje. Ovaj prirodni fenomen oduvijek fascinira ljude, no manje je poznato kako ova pojava proizvodi zvuk koji su mnogi opisali jezivim. 

Pročitajte više