Starigrad Paklenica film festival: "Sevdah" proglašen najboljim, Stoimenovu posebna nagrada

NAKON šest projekcijskih dana i 20 odgledanih filmova, proglašeni su pobjednici jednog od najljepših festivala na ovim prostorima, Starigrad Paklenica film festivala. Epitet "najljepši" zaslužio je ponajprije jedinstvenim ambijentom u kojem se održava. Naime, publika i gosti imali su priliku pogledati projekcije na otvorenom, u Nacionalnom parku Velika i Mala Paklenica. S obzirom na to da se radi o festivalu glazbenog dokumentarnog filma, prikazano je 10 dugometražnih i 10 kratkih glazbenih dokumentaraca, a osim filmaša, kao gosti događaja pojavljivale su se i glazbene zvijezde.

Stručni žiri u sastavu Pjera Žalice, Vinka Brešana i Nicka Colgana te publika dodijelili su Nagradu Velika Paklenica filmu "Joy Division" Geeja Granta. Nagrada Mala Paklenica, odnosno nagrada publike pripala je filmu "Sevdah" Marine Andree Škop. Nagradu za režiju dobila je Kerthy Fix za film "Stephin Merritt and the Magnetic Fields". Za najbolji scenarij nagrađen je Phil Grabski za "In search of Beethoven", a najbolju kameru imao je film "El Sistema" Paula Smatznyja i Marije Stodtmeier.

Beogradski redatelj Igor Stoimenov dobio je posebno priznanje za izuzetan angažman i doprinos popularizaciji glazbe kroz žanr dokumentarnog filma. Nagradu mu je dodijelio žiri Umjetničkog vijeća festivala na čelu s predsjedateljem, producentom Nikšom Bratošem. Stoimenov se predstavio trodijelnim dokumentarnim glazbenim filmom " Novo vreme part 1 - Prljavo kazalište i Električni orgazam, Novo vreme part 2 - Idoli, Novo vreme part 3 - Šarlo akrobata".

"To je triptih od 5 dijelova od kojih fale beogradska i zagrebačka priča, nije bilo para do sada, nadam se da će za sljedeću Paklenicu biti gotovo. Cilj cijelog projekta nije samo muzika već pokazati kako se u trenucima kada su se Beograd, Zagreb i Ljubljana politički razdvajali, grupa umjetnika u tim gradovima iz potpuno različitih područje, mode, filma, pojavila s vjerojatno najznačajnijim umjetničkim pravcem na ovim prostorima", izjavio je Stoimenov.

Jedan od gostiju na festivalu je i legendarni britanski redatelj glazbenih dokumentaraca, Leslie Woodhead. On je bio posebno impresioniran ljepotom Velike i Male Paklenice. "Prvi put sam pogledao svoj film pod zvjezdanim nebom, bio je to doživljaj koji ću pamtiti do kraja života. Doživljaje iz Starigrada – Paklenice svakodnevno sam bilježio u svoj dnevnik. Planiram u svijetu promovirati ovaj festival, a već sljedeće godine se definitivno vraćam u Starigrad s novim filmom. Nećete me se tako lako riješiti", rekao je oduševljeni Leslie na konferenciji. Ugođajem je jednako oduševljena bila i Severina čiji se dokumentarac "Kad se pretvorim u Severinu" prikazivao na festivalu. "Nacionalni park Velika Paklenica najljepši je prostor na kojem sam gledala film. Sinoć sam ga odgledala opušteno nakon dužeg vremena", izjavila je Seve.

Direktor festivala, Admir Ćulumarević, rekao je kako je i više nego zadovoljan posjetom publike, kvalitetom filmova, a posebno ističe atmosferu. "Pokazalo se da je ovaj jedinstveni festival pun pogodak, naprosto nitko od sudionika i posjetitelja nije ostao ravnodušan na ambijent Paklenice koji je glazbenim dokumentarcima dao još jednu novu dimenziju. Već sad su mi se obratili neki autori koji žele dogodine biti dio ovog filmskog događaja. Vidimo se dogodine na drugom Starigrad Paklenica film festivalu", rekao je Ćulumarević.

Pročitajte više