Stigao Sveti Nikola, jeste li dobili poklon ili šibu?

DANAS je katolički blagdan Svetog Nikole, sveca zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, pekara, ribara, putnika, studenata ali i zatvorenika, otoka Sicilije i pariškog sveučilišta. Djeca će, čim otvore oči, pohrliti prema čizmicama koje su sinoć čiste ostavili pored prozora. One dobre bi unutra trebao dočekati poklon, a zločeste šiba - Krampusov dar.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Legenda o darovima koje donosi dolazi iz priče o čovjeku koji je živio u blizini kuće ovog darežljivog sveca. Nikolin susjed je nekad bio bogat, ali je izgubio službu i imetak. Imao je tri kćeri koje su bile za udaju, ali on više nije imao novca za njihov miraz. Od jada nije znao kako preživjeti i odluči trgovati ljepotom i mladosti svojih kćeri. One su se, očajne, molile Bogu da ih izbavi poniženja. Sveti Nikola, želeći im spasiti čast, odluči pomoći. S obzirom da je rođen u bogatoj kući, Nikola napuni vreću zlatnicima, noću se prišulja do njihove kuće te kroz prozor ubaci zlatnike. Otac je bio neizmjerno sretan jer je svota bila i više nego dovoljna da uda jednu kćer. Kad je bio red na drugu kćer, događaj sa zlatnicima se ponovi. Otac, odlučan da sazna tko je njegov dobročinitelj, odluči dočekati tajnog posjetitelja u zasjedi.

Legenda ima dva kraja. Jedan kaže da je otac uspio uloviti Nikolu s trećom vrećom zlatnika te je unatoč molbama njihovog zaštitnika, razglasio po svijetu identitet Nikole i njegova dobra djela. Drugi kraj kaže da otac nikad nije ulovio Nikolu jer ga je svetac primijetio kraj prozora te se odlučio popeti na krov. S krova je ubacio zlatnike kroz dimnjak, a oni su pali u čarape koje su se sušile pored peći. Otuda i stavljanje poklona u čarape ili čizmice te legenda o Djedu Mrazu koji se spušta niz dimnjak.  

Zaštitnik Varaždina, Baške Vode i Koprivnice



Nikola je umro 6. prosinca 327. godine te je pokopan u turskom gradu Miri. Tijelo je preneseno u talijanski grad Bari zbog turskih osvajanja, gdje se i danas nalazi. U Hrvatskoj Sveti Nikola je zaštitnik Varaždina, Baške Vode i Koprivnice.

Krampus dolazi od vjerovanja alpskih naroda u demonsko stvorenje koje je ime dobilo po staro-germanskoj riječi za kandžu - krampen. Krampus je antipod Svetom Nikoli koji umjesto poklona, daje upozorenja i kazne zločestoj djeci.

A što je vas dočekalo u čizmici?

Pročitajte više