Stiže Mad Box: PlayStation i Xbox dobivaju jaku konkurenciju?

Foto: Press

AKO JE vjerovati izvršnom direktoru kompanije Slightly Mad Studios Ianu Bellu, započeo je rad na novoj konzoli koja bi trebala biti izravna konkurencija glavnim njuškama na sceni - Sonyju, Microsoftu i Nintendu. 

Iako je to u trenutnom stanju na sceni zapravo jako teško zamisliti, Bell je uvjeren da bi Mad Box (kako je uređaj nazvao u objavi na Twitteru) mogao biti upravo ono što dio gamera traži. 

U razgovoru s novinarima Varietyja, Bell je otkrio da bi se konzola trebala pojaviti u naredne tri godine i da će podržavati 120 FPS-a u VR igrama: "Podržavat će većinu VR sustava, ali i onih koji se tek trebaju pojaviti na tržištu jer specifikacije će biti jednake najbržem PC-ju koji će se pojaviti za dvije godine."

Dodao je i da pregovaraju s velikim proizvođačima komponenti te da imaju dizajn koji je više-manje osmišljen. 

Naravno, priča o specifikacijama zanimljiva je tek manjem dijelu igrača, a to je vrlo jasno dokazao i Sony čija pozicija na tržištu nije ugrožena činjenicom da je njihov PS Pro u mnogočemu slabiji od najnovije Microsoftove konzole. Ono što je oduvijek presuđivalo uspjehu bile su i ostale ekskluzive koje su Sonyju i omogućile prevlast u "konzolaškom ratu". 

Bell se osvrnuo i na igre te napisao: "Smatramo da ekskluzive djeluju isključujuće, ali uzmemo li u obzir činjenicu da radimo na platformi namijenjenoj svim razvojnim timovima, izbor će biti na njima. Trenutno nemamo namjeru plaćati razvojnim timovima poticaje da isključuje ostale proizvođače hardvera. Industrija se s vremenom previše počela oslanjati na monopol ili mikro-oligopol."

Iako stoji sve što Bell govori, realno gledajući, vrlo je teško zamisliti tržište na kojem postoji mjesto za još jednog velikog igrača. Tim više što se radi o jako skupom sportu i nečemu što su pokušavale mnoge kompanije čiji je utjecaj daleko veći od Slightly Mada. Ne zaboravimo, Nintendo, Microsoft i Sony svoj brend grade godinama. S druge strane, Nintendo je starosjedilac u igri, ali debelo kaska za "mlađom" konkurencijom pa nije isključena ni mogućnost da postoji mjesto za novog igrača. 

U isto vrijeme, treba imati na umu i razvoj tehnologije, ali i činjenicu da klasična konzola definitivno neće biti sljedeća "velika stvar" u svijetu videoigara.   

Bilo kako bilo, Bell je najavio da će nove detalje o Mad Boxu obznaniti za četiri do šest tjedana pa ćemo imati bolji uvid u to što su naumili. 

Ono što zanima kupce svakako je i cijena. Mad Box planira svjetsku distribuciju i bit će u istom cjenovnom rangu s nadolazećim konzolama: "Imamo više investitora koji već nude potrebna sredstva kako bismo što prije završili naš proizvod, ali još uvijek razmatramo najbolje ponude."

Pročitajte više