Stiže "Netflix za videoigre": Evo što sve dobivate za manje od 35 kuna mjesečno

Foto: Press

AKO STE pratili Appleovo predstavljanje novih uređaja i servisa, vjerojatno ste imali prilike upoznati se s njegovim Apple Arcadeom. Radi se o servisu koji će u funkciju biti pušten 19. rujna, a mjesečna pretplata iznosi pet dolara.

Servis bismo najbolje mogli opisati kao "Netflix za videoigre" iako način funkcioniranja nije identičan. Naime, ne radi se o klasičnom streamingu videoigara, već za iznos mjesečne pretplate dobivate pristup bazi od stotinjak naslova (stotinjak bi ih trebalo biti do kraja ove godine) koje možete skinuti na vlastite uređaje i igrati ih kad god zaželite, neovisno o tome jeste li online ili ne. Ujedno se radi i o "obiteljskom paketu" pa će u igrama istovremeno moći uživati i ukupno šest članova obitelji, prijatelja ili poznanika s kojima dijelite pretplatu.

Ono što je bitno naglasiti svakako je to da skinute igre neće biti prepune reklama niti će za bilo koju od igara u trebati dodatno plaćanje. I to je uistinu pozitivan pomak na tržištu prepunom "free to play" naslova koji su sve samo ne besplatni.

Valja spomenuti i kako će sve dostupne igre biti Apple Arcade ekskluzive koje ćete igrati na svojem iPhoneu, iPadu, MacBooku, pa čak i na Apple TV-u. Isto tako, ne radi se o aplikaciji, već o posebnom dijelu App Storea.

Ono što smo imali prilike vidjeti tijekom prezentacije nije bilo posebno impresivno, ali nema sumnje kako će se kompanija potruditi da u suradnji s razvojnim timovima do kraja godine popuni bazu kvalitetnim naslovima.

Postavlja se i pitanje je li ovo servis za koji se isplati izdvajati pet dolara mjesečno, a odgovor je jednostavan - isplati se. Naime, uzmemo li u obzir iznos koji prosječni kupac videoigara u App Storeu izdvaja za njih, ovo je i više nego isplativa opcija koja će s vremenom postajati sve bolja. Prosječna videoigra za ove platforme ionako se kreće oko cijene ove mjesečne pretplate pa nema sumnje da će mnogi u tome prepoznati više nego dobru ponudu. Pogotovo kada se pojave daleko jači naslovi.

Ovo je odlična vijest i za vlasnike Macova koji su oduvijek kaskali za vlasnicima PC-jeva kada je riječ o videoigrama za njihovu platformu.

Treba reći i ponešto o samim igrama. Apple ih naziva "jedinstvenim", ali radi se o eufemizmu za indie naslove, što ni u kojem slučaju nije loša stvar, ali treba biti odmjeren s očekivanjima i ne nadati se AAA igrama. Na kraju krajeva, prvi mjesec korištenja je besplatan, a to je i više nego dovoljno vremena da procijenite zadovoljava li Apple Arcade vaše prohtjeve.

Mnogi se pitaju i hoće li Apple izbaciti vlastiti kontroler, ali o tome za sada nema informacija. Ono što je poznato jest da ćete bez problema koristiti kontrolere za PS4 i Xbox One koje ćete upariti sa svojim mobilnim uređajima. Isto tako, neke od igara imat će podršku za MFi Bluetooth kontrolere.

I za kraj ostaje pitanje samih video igara koje su presudne za bilo koju platformu.

Za početak dobro je znati da su u priču oko Apple Arcadea uključena provjerena imena gaming svijeta Konami i Capcom koji su pripremili ekskluzivne naslove kao što su "Frogger in Toyland" i "Shinsekai: Into the Depths", ali nema sumnje da ćemo u skorijoj budućnosti imati pristup i nekim klasičnim naslovima iz njihovih kataloga.

Ipak, treba imati na umu da će Apple u slučaju videoigara također voditi brigu o tome da naglasak bude na ekskluzivama jer ući u ravnopravnu borbu sa Sonyjem, Microsoftom i Nintendom u ovom trenutku ne bi imalo smisla. Ono što mogu je stvoriti dovoljno kvalitetan i Appleovim uređajima prilagođen katalog videoigara, a kako bi im to pošlo za rukom, kompanija usko surađuje s razvojnim timovima. Iako nikada nisu imali uspjeha, ali ni pretjeran interes ući u proizvodnju videoigara, ovog puta situacija djeluje obećavajuće.

"App Store je najveća i najuspješnija platforma za videoigre u svijetu. S Apple Arcadeom to ćemo odvesti korak dalje jer ovo je prvi servis ovog tipa za mobilne uređaje, stolna računala i dnevni boravak. Surađujemo s nekim od najinovativnijih timova na svijetu kako bismo stvorili preko stotinu ekskluzivnih naslova. Apple Arcade bit će odličan za obitelji, poštivat ćemo privatnost svojih korisnika i nećemo imati oglase ni dodatnu kupnju. Mislimo da će igrači svih uzrasta voljeti Apple Arcade", rekao je Phil Schiller.

Što se pak naslova tiče, teško je najaviti nešto spektakularno jer mahom je riječ o novim naslovima ili klasičnim likovima poput Pac-Mana, Froggera i Raymana u novom ruhu. Hoće li to biti primamljivo samo djeci ili i starijoj generaciji igrača, teško je predvidjeti, ali nema sumnje da će Apple raditi na tome da privuče sve igrače. Ipak, što se starijih igrača tiče, zanimljivo je spomenuti i nastavak avanturističkog klasika "Beneath a Steel Sky" koji ovog puta nosi naziv "Beyond a Steel Sky".

Sve u svemu, Apple Arcade je izuzetno zanimljiv projekt koji se isplati pratiti, a pogotovo kada se u utrku uključi i Google sa svojim Google Play Passom koji je više-manje identična priča s identičnom cijenom.

I za kraj, treba napomenuti da će korisnici iz Hrvatske morati pričekati do kraja ove godine, kada će servis postati dostupan i kod nas.

Pročitajte više