Što će se dogoditi nakon što je tip na HRT-u šlatao feminističku ikonu? Baš ništa

Screenshot: HRT

DA SI NE seremo, da putopisac Boris Veličan kip Marije Jurić Zagorke nije zgrabio za sise, tjedan u kojem obilježavamo 150 godina od rođenja jedne od najbitnijih hrvatskih spisateljica vrlo bi vjerojatno prošao ispod radara većine Hrvata.

Na svu sreću, imamo HRT da nas na najbizarniji mogući način podsjeti zašto je borba ove heroine feminizma još uvijek bitna.

Spektakularan zajeb

I stvarno nema smisla raspravljati o tome je li šlatarenje kipa bio zaista najbolji način da uletite u priču o ženi koja se aktivno borila za ženska prava. Svi znamo odgovor na ovo pitanje osim ako nedavno nismo pretrpjeli snažan udarac u glavu. Je li bilo šokantno? Pa zapravo i ne. Problem je očito u tome što su Veličan i HRT pogrešno pretpostavili da se svima živo jebe za Zagorku kao i njima, ali pritom i zaboravili da živimo u vremenima u kojima je javno zgražanje postalo olimpijska disciplina.

Je li bilo zabavno? Apsolutno, ali iz potpuno drugih razloga od onih koje su autori ovog spektakularnog zajeba zamislili.      

Jednostavno je zabavno gledati ljude koji se ponašaju kao da internet ne postoji i kao da ih tamo ne čeka vojska onih kojima možda nije stalo do Zagorke ni toga što predstavlja, ali OBOŽAVAJU iščuđavanje i moraliziranje na mrežama, a vi ste im savršeno olakšali posao.

Poštovani, Slijedom emisije "Turistički vodič" Borisa Veličana emitirane na programu HRT-a dužni smo se očitovati na...

Objavljuje Croatian Tourist Guides AssociationČetvrtak, 2. ožujka 2023.

Cice Gričke vještice

Nemam pojma koliko je ljudi radilo na ovoj epizodi Turističkog vodiča, ali pretpostavit ću da govorimo o barem desetak osoba koje su ovo snimale, osvijetlile, ozvučile, montirale, gledale i odlučivale o emitiranju. Ono što znamo je da su svi ovo pogledali i u 2023. pomislili: "Šlatanje kipa feminističke ikone? Na obilježavanju njenog 150. rođendana? Savršeno."

No, sve to nije bilo dovoljno jak "statement" pa su Zagorkine sise stavili u naslov i najavu epizode jer... seks prodaje, a i da vam slučajno ne promakne taj nezaboravni trenutak kad majstor krene šlatati kip feministice u nadi da će se to u DVIJE TISUĆE DVADESET I OSJETLJIVOJ uhvatiti kao nova praksa među turistima.

A kad su ga na kraju natjerali da objasni svoju poziciju, Veličan je roknuo taj "coup de grace" i Zagorkine sise ladno usporedio s jajima bika s Manhattana.

Doslovno ste čekali trenutak kad će zakucati i ispaliti: "Ma, gledajte, Marija Jurić Zagorka je meni stvarno ispravna, ali nikad to ne bih kresnuo. Možda da sam baš jako pijan, ali vjerojatno ni onda. Tak da, nije bilo ničeg seksualnog u tom šlatanju. Više, onak, iz dragosti. Ko kad konobaricu štipneš za dupe."

Umjesto toga, što bi barem bio zabavni cringefest, prilog Nove TV nastavio se sa sugovornicima koji su predlagali da je možda bolje da turisti trljaju čelo ili glavu Marije Jurić Zagorke "jer je pametna". Nakon toga ste jednostavno morali ugasiti video jer stvari su ekspresno skrenule u sferu kompletnih nebuloza.

HRT, sigurna luka

I prije nego što svi započnu jahati priču o "otkazivanju" i naricati oko još jedne žrtve "kensl kalčra", ne gubite vrijeme, neće se dogoditi apsolutno ništa.

Kao prvo, nitko to nije ni tražio, već su samo ukazali na činjenicu da je ovo bilo preočito pogrešno, čak i za ovu državu u kojoj daleko gore stvari prolaze neokrznuto. Kao drugo, ovo je HRT, čarobno mjesto gdje se možete izvući s višestrukim ubojstvom pod uvjetom da nitko ne pronađe leševe i, još bitnije od toga, da niste ni na čijoj crnoj listi tijekom kadrovskih rošada. Budimo realni, neki lik godinama je naplaćivao gostovanja u radijskoj emisiji, da bi mu HRT uručio otkaz tek nakon što su novinari Slobodne Dalmacije ukazali na ovu "omašku" koja je godinama prolazila ispod radara.

Drugim riječima, HRT je prilično otporan na otkazivanja.

Vjerojatno će dobiti packu, jedan "joj, joj, joj, dečki" i zeleno svjetlo za novu sezonu kako bi upotpunili ovaj feministički serijal epizodama: "Prdara Dore Pejačević", "Samo draškaj Slavu Raškaj" i "Šuma, ali ne Striborova: Manje poznati detalji o Ivani Brlić Mažuranić."

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više