Što čeka Mamića u Hercegovini: Stanovi i život su jeftiniji, no dvije stvari mogle bi ga mučiti

Foto: Facebook

ZDRAVKO Mamić osjetio je jučer nostalgiju i odlučio otići u rodnu zemlju svog oca Josipa. Prigodno, taman dan prije nego što je nepravomoćno osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora, što znači da bi u Hrvatskoj pravomoćnost presude čekao iza rešetaka. U BiH neće.

Neodoljiva želja za Hercegovinom početkom lipnja došla je, kako tvrdi Mamić, iz duhovne potrebe i težnje za inspiracijom, a svoj spokoj pronašao je u Međugorju. 

Danas je novinarima nakon presude rekao da će neko vrijeme ostati u Međugorju, no to mjestašce u blizini Čitluka moglo bi brzo postati premalo temperamentnom Mamiću te bi privremeno mogao boraviti u većim mjestima u Hercegovini.

Pitali smo Mamića danas hoće li mu biti dosadno u Hercegovini, koju je u posljednjih nekoliko godina napustilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Rekao je da neće te da će rado boraviti u Mostaru i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine. Naglasio je da ne razlikuje istočni i zapadni Mostar te da ima prijatelje u oba dijela grada.

Odlučili smo provjeriti što ga čeka u Mostaru ako odluči nekoliko mjeseci provesti u tom gradu.

Tajming za spontano preseljenje u Mostar mu je odličan. Budući da je pronalazak stanova za najam u Mostaru vrlo često nemoguća misija, bolji mjesec od lipnja nije mogao odabrati ako se namjerava baciti u potragu. Akademska godina bliži se kraju i studenti mahom napuštaju unajmljene stanove. Mamić bi u Mostaru vrlo lako mogao pronaći jednosoban stan za 150 eura ako se odluči za zapadni dio grada. Odluči li se za istočni dio, mogao bi proći još jeftinije.

Odluči li se na kupnju stana u zapadnom Mostaru, četvorni metar će platiti oko 1200 eura u novogradnji. Ljeto u Mostaru je počelo, a temperature između 40 i 45 stupnjeva mogle bi predstavljati prvi problem Mamiću. Spas od vrućine može pronaći na nekom od bazena ili na rijeci Buni, koja je popularno kupalište Mostaraca. Ili u Neumu, iako Hercegovcima taj njihov dio Jadrana nije pretjerano privlačan.

Nije zanemariva činjenica da Mamići imaju kuću u selu Zidine, gdje su dosad dolazili nekoliko puta godišnje. U zaseoku Mamići živi dvoje žitelja pa bi Zdravko mogao pronaći mir i inspiraciju u blizini Buškog jezera. 

Ako, pak, ostane u Međugorju, u hotelu Villa Regina gdje je boravio noćas, noć će platiti oko 70 eura. Hotel je smješten u centru Međugorja, stotinjak metara od crkve Sv. Jakova.  

Životni će mu troškovi, pak, biti puno jeftiniji nego u Zagrebu. Cuga, cigarete, gorivo i hrana u Bosni i Hercegovini povoljniji su nego u Hrvatskoj. Drugi problem mogao bi mu predstavljati internet. 4G mreža još uvijek nije dostupna pa bi Mamić mogao puno sporije otvarati vijesti o svojim (ne)prijateljima iz Hrvatske. Ili objavljivati videoporuke, što je dosad znao činiti.

Pročitajte više