Crkveni razvod ne postoji, Crkva je brakove poznatih Hrvata proglasila - ništavnima

Foto: Zvonimir Barisin/Davor Puklavec/Nel Pavletic/Pixsell

OVIH se dana nakon crkvenog vjenčanja Borana Uglešića i Ane Gruice ponovo naveliko priča o crkvenom poništenju braka, koje se pogrešno naziva crkvenim razvodom. Boran Uglešić se tako pridružio brojnim poznatim Hrvatima koji su dobili crkveno poništenje braka. Među njima su definitivno najpoznatiji Thompson i Danijela Martinović, a poništiti crkveni brak pošlo je za rukom i Nini Badrić i Pameli Ramljak.

U Katoličkoj crkvi ne postoji crkveni razvod, postoji samo ništavan brak

Kada se govori o crkvenom poništenju braka u Katoličkoj crkvi, ono se u medijima redovito pogrešno naziva crkvenim razvodom. Katolička crkva ne razvodi brakove, nego ih poništava. Crkveno poništenje braka službeno je moguće samo u iznimnim situacijama, istraženima u tzv. "kanonskom pravu".

Crkveni brak se dakle, ne može raskinuti, on može samo od svog početka biti nevaljan i crkva ga može proglasiti ništavnim. 

Kanonsko pravo kaže da je brak od početka ništavan u crkvi ako je riječ o otmici, o poligamiji, ako je jedan od partnera primio sveti red ili su partneri u krvnom srodstvu. Nadalje, brak je ništavan ako je jedan od partnera psihički bolesna osoba koja nije svjesna čina vjenčanja i stupanja u brak te ne može rasuđivati o bračnim obavezama.

Nevaljana je i ženidba sklopljena zbog sile ili velikog straha koji je zadan izvana, pa i nenamjerno, tako da je netko prisiljen izabrati ženidbu kako bi ga se oslobodilo, što bi otprilike značilo da osoba koja je nečim ucijenjena da bi se vjenčala u crkvi zapravo i nije u braku.

Dug i mukotrpan proces

Crkveno poništenje braka u Katoličkoj je crkvi dug i mukotrpan proces koji u većini slučajeva traje godinama. 

Jedan od razloga za crkveno poništenje je i "prešućivanje". Načelno, u praksi, ako je jedan od supružnika prešutio nešto što je krucijalno za brak ili za zajednički život, a riječ je o nečem većem ili o nečemu što bi moglo stvarati prepreke u zajedničkom funkcioniranju i ostvarenju braka, onda se redovito traži dokazivanje svega toga.

Tu se običajno ubrajaju prešućivanje bolesti te impotencije i frigidnosti.

Nameće se pitanje kako je moguće da bi netko godinama živio u braku koji je sadržavao barem jednu od gore navedenih značajki.

Ako poznate Bog združi, čovjek može rastaviti 

Jesu li brakovi poznatih Hrvata koje smo gledali na naslovnim stranama zaista bili ništavni, tj. nepostojeći? Je li riječ o brakovima koji nisu bili brakovi ili se naši poznati jednostavno samo žele razvesti? 

Podsjetimo, Danijela i Thompson su u braku bili tri godine, a Nina Badrić i Bernard Krasnić čak šest.

Nema odgovora na to pitanje koji je dostupan javnosti. Teolog s kojim smo prije nekoliko godina razgovarali kaže da crkva inzistira na dokazivanju jednog od uvjeta poništenja braka i da, po dokazivanju, u roku od 45 dana izdaje rješenje o ništavnosti braka. Proces je besplatan otkako je na čelu katoličke crkve Papa Franjo.

Brakovi sklopljeni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi se mogu razvesti, kao i civilni brakovi. U islamu je razvod braka također dozvoljen.

Pročitajte više