Što radite ovog vikenda? Ovaj spektakl ne biste trebali propustiti

Foto: Press

MNOGI ne znaju da je Hrvatska zemlja s dugom tradicijom rally utrka, a ove godine ponovno je dio najvećeg svjetskog automobilističkog događaja, FIA World Rally Championshipa. Radi se o jednom od top 20 najgledanijih sportskih događaja u svijetu, a predviđa se da bi na jubilarnoj 50. sezoni moglo biti oko 350.000 gledatelja.

Ako već niste, rezervirajte svoje mjesto jer ovaj spektakl traje do 24. travnja i ne želite ga propustiti. Nije tajna ni da je WRC Croatia uistinu originalna i drugačija od ostalih utrka u kalendaru, a mi smo odlučili istražiti po čemu je ove godine toliko posebna. 

Nikad više sadržaja i aktivnosti

S obzirom na to da se radi o vjerojatno najdostupnijoj utrci - u radijusu od petstotinjak kilometara živi gotovo 100 milijuna ljudi koji brzo i lako mogu doći na ovaj uzbudljivi događaj - organizatori su pripremili nikad više sadržaja i aktivnosti kako bi se našlo za svakog ponešto.

Ove godine na WRC-u Croatia postoji ukupno šest navijačkih ili fan zona gdje možete na videozidu promatrati utrku, a organizirani su i prigodni programi, koncerti bendova... Pronaći možete i niz simulatora te videoigrica, a fanovi s ulaznicama moći će i razgledavati servisne boksove momčadi.

Ako još nemate ulaznice, kupiti ih možete ovdje.

Fan zona ove je godine veća nego ikad i pruža najbolji pogled i bogatu ugostiteljsku ponudu te cjelodnevnu zabavu. Ako niste sigurni koju fan zonu odabrati, pogledajte detalje ovdje.

Utrka se vozi kroz čak 5 županija

WRC Croatia Rally, koji okuplja najbolje svjetske vozače relija, poseban je i po tome što će se odvoziti kroz čak pet hrvatskih županija - Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku. Sve kreće iz glavnog grada u kojem će biti i smješten servisni park, što je rijetkost u ovakvim natjecanjima. Naime, reli se u ostatku svijeta obično odvija daleko od glavnih gradova, no ova promjena u WRC Croatia Rallyju posebno oduševljava momčadi, ali i navijače.

Različite vrste asfalta pravi su izazov

Nešto po čemu se ova utrka razlikuje od ostalih su definitivno različite vrste asfalta koje za vozače, ali i njihove timove predstavljaju pravi izazov. Na stazama će tako naići na grbavi, ispucali i uzdignuti asfalt, ali na nekim dijelovima i potpuno gladak. Sve ove vrste asfalta od vozača iziskuju maksimalnu koncentraciju, opreznost, ali i vještinu. Tko će se najbolje snaći na hrvatskim stazama i različitim vrstama asfalta, ostaje nam vidjeti narednih dana.

Još jedna posebnost Croatia Rally utrke leži i u brdskom terenu, što je rijetkost u WRC-u. Većina hrvatskih brzinaca je izrazito brdska pa se od vozača očekuje maksimalna koncentracija na ovakvim rutama kroz šumski krajolik, gdje je teren često sklizak, a vidljivost ograničena.

WRC jubilarno izdanje slavi novim vozilima

Na ovogodišnjem izdanju Croatia Rallyja vidjeti možete i revolucionarnu novu generaciju hibridnih Rally1 vozila koja su početkom godine predstavljena u Monte Carlu. Promjene u WRC-u su značajne, automobili su prešli na hibridne motore i ekonomičniju potrošnju goriva, što pokazuje usmjerenost na povećanje ekološke svijesti u automobilskom svijetu.

Još je jedna zanimljivost na Croatia Rallyju koju valja istaknuti. Ove će se godine, naime, mjeriti i ugljični otisak - odnosno količina potrošenog CO2 za vrijeme trajanja relija. U suradnji s lokalnim zajednicama radit će se i na prikupljanju otpada, promociji sigurnosti i ekološke vožnje u prometu te očuvanju okoliša i klime nizom različitih aktivnosti.

Tko su favoriti?

Nakon dvije održane utrke u Monte Carlu i Švedskoj na prvom je mjestu Finac Rovanperä s 46 bodova, drugi je Belgijac Thierry Neuville s 32, a treći Sebastien Loeb koji ima 27 bodova, što pokazuje da nas čeka neizvjesna i napeta utrka do samog kraja. Među favoritima za osvajanje Croatia Rallyja spominju se Elfyn Evans, Sebastien Ogier i Thierry Neuville.

Nabavite ulaznice za ovaj veliki automobilski spektakl već danas i uživajte u neizvjesnim utrkama o kojima će se još dugo pričati.

Sadržaj donosi Index u suradnji s WRC CROATIA RALLY te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više