Što se događa u tijelu 10 sati nakon što nalakirate nokte?

Foto: Instagram

SVI ZNAMO da ne bismo trebali prečesto koristiti lak za nokte, jer ih on isušuje i daje im žutu boju. No izgled noktiju nakon upotrebe lakova za nokte nije najgora stvar, mnogo su gore posljedice na zdravlje.

U sastavu lakova za nokte nalazi se mnogo kemikalija koje mogu negativno utjecati na naše tijelo, piše Bright Side.

Ovi sastojci su najgori:

Toluen - otapalo koje daje sjaj laku za nokte i čuva pigment. Toluen može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati reproduktivne poremećaje. Glavobolje, slabost, nesvjestica i mučnina samo su neke od mogućih posljedica čestog korištenja lakova za nokte.

Formaldehid - bezbojni plin koji pomaže produljiti životni vijek laka za nokte. Ako patite od alergija kontakt s formaldehidom može uzrokovati dermatitis i moguće kemijske opekline. U teškim slučajevima može izazvati poremećaje srčanog ritma, konvulzije i rak.

Dibutil ftalat daje miris laku za nokte. Prisutnost ove opasne komponente može uzrokovati endokrine poremećaje, ginekološke bolesti i bolesti respiratornog trakta.

Znanstvenici su proveli istraživanje na skupini od 24 žene, a šest sati nakon lakiranja noktiju, kod većine sudionica zabilježene su povišene razine difenilfosfata - derivata trifenil fosfata koji se formira u procesu metabolizma. Deset sati nakon početka eksperimenta, razine difenil fosfata u tijelima svih sudionica porasle su i do sedam puta iznad normalne razine.

Kako odabrati lak za nokte koji neće uzrokovati oštećenje vašeg zdravlja?

Neke bočice lakova imaju posebne oznake:

"5-Free" znači da proizvod ne sadrži formaldehid, njegove derivirane smole (smole formaldehida), toluen, dibutil ftalate ili kamfor.

"3-Free" znači da lak nema tri štetna sastojka formaldehid, dibutil ftalat i toluen. 

Pročitajte više