Što se dogodilo s Assangeovim mačkom nakon što je on uhićen?

Foto: Instagram

UHIĆENJE Juliana Assangea u Londonu povuklo je niz pitanja o slobodi medija i dosegu američkog utjecaja. No New York Times pozabavio se nešto neozbiljnijim, ali često postavljanim pitanjem - što se dogodilo s njegovim mačkom?

Assangeovog mačka, odnosno "mačka iz ambasade", na Twitteru i Instagramu godinu dana pratili su deseci tisuća ljudi, koji su mogli vidjeti neodoljivog ljubimca kako leži na Assangeovom ramenu ili sjedi na njegovim sastancima s posjetiteljima u veleposlanstvu.

Mačak je živio u ekvadorskoj ambasadi s osnivačem WikiLeaksa te je bio zvijezda društvenih mreža. Svima je bilo jasno da je otvaranje profila posvećenih mačku bio jedan od načina promocije Assangeovog djela, a čini se da je bio poprilično uspješan. Jučer su društvene mreže bile pune pitanja ljudi koje je zanimala mačkova sudbina.

Ispostavilo se da odgovor na to pitanje nema nitko. Na pitanje novinara o tome gdje se sada nalazi mačak, ekvadorska ambasada u Londonu nije odgovorila. Nekoliko članaka, pak, sugerira da je ambasadu napustio prije više mjeseci.

Talijanske novine La Repubblica izvijestile su u studenome da je Assange mačka dao udomiti kako bi ga "poštedio izolacije koja je postala nepodnošljiva te mu omogućio zdraviji život".

Sputnik, izvor ruskih državnih vijesti, napisao je u četvrtak da je mačka preuzeo Assangeov suradnik te da od rujna nije bio u veleposlanstvu.

"Nije ovdje. Mi nismo trgovina kućnim ljubimcima pa ih ne držimo ovdje", citirali su izvor koji je očito radio u ambasadi.

Ekvadorska vlada lani je Assangeu dostavila novi popis pravila koja je morao poštovati kako bi ostao pod njihovom zaštitom, a u njima je pisalo da se mora bolje brinuti o mačku. Ako to ne učini, naveli su, mačka će poslati u azil.

Iako je mačak bio najpoznatiji kao "mačka iz ambasade", Assange je rekao da ga on zove Michi ili Cat-stro.

Na Instagram profilu mačke iz ambasade nema novih fotografija od ožujka 2017., a na Twitteru nije aktivan od ožujka 2018.

Pročitajte više