Što se dogodilo s Christiane F., narkomanskom princezom iz knjige "Mi djeca s kolodvora ZOO"?

Foto: Promo

KASNIH sedamdesetih priča o Christiane F. se proširila poput požara. 1979. objavljena je knjiga "Mi djeca s kolodvora Zoo", koja je dugo bila na vrhovima top ljestvica, a 1981. uslijedio je i film.

Christiane Felscherinow tada je imala samo šesnaest godina, a iza sebe je imala nekoliko odvikavanja od heroina i godine prostitucije. Svoju je priču podijelila s novinarima Sterna Kaijem Hermannom i Horstom Rieckom, a ono što im je otkrila šokiralo je njemačko društvo i brzo obišlo svijet.

Opisala je svoj život od ranih godina - preseljenje s roditeljima, otuđenost od društva, svijet droge i maloljetničke prostitucije.

Počela je pušiti hašiš kad je imala samo dvanaest godina, a preko tableta uskoro je došla do heroina. Njena ju je ovisnost odvela u prostituciju i tako je počeo začarani krug.

Nakon objave knjige, a osobito filma, Christiane je postala prava medijska zvijezda, a mnoge su tinejdžerke diljem svijeta oponašale njen stil.

Činilo se kao da je od "narkomanske princeze", kako su je nazivali, napredovala do druženja s poznatima poput Davida Bowieja i da je čeka svijetla budućnost bez droge, ali to se nažalost nije ostvarilo.

"Bilo mi je šesnaest kad je knjiga objavljena, a ja sam samo željela razgovarati, to mi je bila terapija. A onda sam odjednom postala slavna, ali nisam shvaćala kako će se to odraziti na moj život. Za javnost sam bila slavna narkomanka, kao suvenir. Svima sam bila zanimljiva, ali nitko me nije želio u blizini", ispričala je u jednom intervjuu za Vice.

Neko vrijeme je bila čista od heroina, a onda se vratila starim navikama. Osamdesetih je postala pjevačica i nastupala sa svojim tadašnjim dečkom Alexanderom Hackeom i njegovim bendom, a oboje su se 1983. pojavili u njemačkom filmu "Decoder".

Živjela je u Americi i Grčkoj, a 1993. se vratila u Njemačku. Nikad se droga nije odrekla u potpunosti, iako je imala nekoliko prekida, a 1994. je započela metadonsku terapiju.

1996. rodila je sina s kojim je živjela u Amsterdamu sve dok nije izgubila skrbništvo, a 2011. je uhićena tijekom jedne racije u Berlinu, ali tom prilikom kod nje nije pronađena droga.

2013. objavila je još jednu autobiografsku knjigu, pod nazivom "Moj drugi život", u kojoj je opisala događaje nakon knjige "Mi djeca s kolodvora Zoo".

Christiane danas živi povučeno i bez prijatelja, a nije u kontaktu ni s majkom, piše Spiegel Online. Bori se s ovisnošću o alkoholu i psihičkim problemima. Još se uvijek katkad drogira, a u knjizi otkriva da ima problema s tjeskobom i paranojom, te da povremeno čuje glasove. Još u mladosti se zarazila hepatitisom C, koji je polako uništava.

Skrbništvo nad sinom nije uspjela vratiti, a on sad živi u udomiteljskoj obitelji.

Iako je njen život daleko od idealnog, Christiane navodno ne žali ni za čim.

"Trenutačno sam na metadonu. Katkad zapalim joint. Previše pijem. Moja će me jetra ubiti. Umrijet ću uskoro, svjesna sam toga. Ali, ništa u životu nisam propustila pa sam pomirena s tim. Nisam imala najbolji mogući život, ali proživjela sam ga takvog", zaključila je Christiane.  

Pročitajte više