Internetom već danima kruže ovakve fotke navodno iz Ukrajine. Što se krije iza njih?

Foto: Twitter

DRUŠTVENIM mrežama danima kruže fotografije ljudi zalijepljenih selotejpom za stupove. O fotografijama koje su navodno nastale u Ukrajini kruže razne priče.

Neki pišu da je riječ o lopovima koji su ratno stanje u Ukrajini pokušali iskoristiti za krađu. "Čovjek je odlučio iskoristiti nedostatak osoblja i rasvjete u trgovini u četvrti Kazarski. U Nikolajevu su mještani uhvatili pljačkaša i vezali ga za 'stup srama', skinuvši s njega hlače", objavile su ukrajinske Novosti-N krajem veljače.

Looters

U članku stoji i da je na mjesto događaja pozvana policija. "Incident se dogodio u okrugu Kazarski. Pljačkaš nije imao sreće - vidjeli su ga mještani. Pozvali su policiju", pišu Novosti-N.

Zatim se pojavila nova priča, da je riječ o ukrajinskim izdajnicima. New York Post objavio je da se Ukrajinci na ovaj način obračunavaju s onima koji u tajnosti surađuju s Rusima. Dopisnik New York Posta u tekstu je opisao strah Ukrajinaca od ruskih krtica te prepričao vlastiti susret sa sumnjičavim lokalcima kojima je morao dokazivati da nije Rus.

Treća priča koja se pojavila je ona o ruskim vojnicima. "Ovaj ruski vojnik je označavao zgrade za raketiranje... I malo pljačkao sa strane. Stanovnici Ukrajine uhvatili su ga u pljački, skinuli mu hlače, zalijepili ga za stup i ostavili policiji", stoji u jednom tvitu uz fotografiju muškarca zalijepljenog za stup.

Iako fotografije kruže već tjednima, konkretne potvrde o čemu se radi još nema, a mnogi ističu problematičnost fotografija koje prikazuju neidentificirane muškarce u uznemirujućem položaju.

"Jučer pljačkaš, danas Rus, sutra će biti da je Putin zalijepljen za taj stup", "Ovdje nema ničega što bi identificiralo osobu pričvršćenu na stup kao ruskog vojnika. Ovo je samo neidentificiran čovjek koji je javno mučen/ponižavan. Ipak, mnogi uživaju u patnji ove osobe na temelju priče. To je uznemirujuće", "Zašto izmišljati priče? Sudeći prema izvoru, riječ je o ukrajinskom državljaninu koji je uhvaćen u pljački. Nema veze s ruskim vojnicima", komentiraju oni korisnici društvenih mreža koji su nešto oprezniji s informacijama koje dijele.

U moru vijesti koje dolaze iz Ukrajine bude i dezinformacija, odnosno lažnih glasina ili krivo protumačenih informacija. Ovdje možete pronaći vijesti koje su se na kraju ispostavile kao lažne.

Pročitajte više