Što se sve događalo u domaćem showbizu 2013. kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju

Foto/Screenshot: Hrvoje Jelavic/Marko Prpic/Tino Juric/Dalibor Urukalovic/PIXSELL/HRT

1. SRPNJA 2013. godine Hrvatska je postala punopravna članica Europske unije. Povodom desete godišnjice članstva vlada Republike Hrvatske objavila je vizual na kojemu su kovanice eura, Pelješki most, hrvatska zastava, europske zvjezdice, a na hrvatskom, slovenskom, njemačkom i engleskom je napisano "slobodan prolaz" te su nabrojali što se sve u državi dogodilo otkako je Hrvatska primljena u Europsku uniju.

Mi smo se odlučili prisjetiti kako je Hrvatska izgledala 2013. godine te što se sve događalo u svijetu stranog i hrvatskog showbiza. Pa, krenimo. Predsjednik Hrvatske tada je bio Ivo Josipović, a premijer Zoran Milanović, sadašnji predsjednik. U Hrvatskoj je tada, prema popisu stanovništva, živjelo 4.2 milijuna stanovnika. Podsjetimo, 2021. zabilježeno je 3.8 milijuna stanovnika.

Hrvatska na Eurosongu

Te 2013. Hrvatsku je na Eurosongu predstavljala Klapa s mora pjesmom Mižerija. Ispali smo u polufinalu, a pobjedu je odnijela Emmelie de Forest s pjesmom Only Teardrops. Nakon toga Hrvatska je odustala od sudjelovanja na tom glazbenom natjecanju. Pauza je trajala do 2016. godine.

Severina i Milan

Hrvatska showbiz godina bez Severine nezamisliva je. Te je godine Severina počela sudsku bitku s bivšim partnerom i ocem svoga sina, poduzetnikom Milanom Popovićem. Severina je tada u tužbi tražila da se njoj povjeri skrbništvo nad sinom Aleksandrom te da svi kontakti djeteta koji se odvijaju s ocem budu u njezinom prisustvu.

Domaći filmovi

2013. godinu obilježila je uspješna kinematografija. Film Svećenikova djeca ostvario je veliku gledanost u kinima. Pogledalo ga je više od 158 tisuća gledatelja te je postao jedan od najgledanijih hrvatskih filmova od 2000. godine. Redatelj filma je Vinko Brešan, a distributer Martin Milinković. U studenom je objavljen i dječji film Šegrt Hlapić, ekranizacija klasika Ivane Brlić-Mažuranić.

Prva epizoda Potjere

27. listopada 2013. prikazana je prva epizoda hrvatske verzije Potjere, po licenciji britanskog kviza The Chase. Kviz se emitirao do početka pandemije, kada je nastupila kratka pauza, a potom se u rujnu 2021. Potjera vratila na male ekrane. Voditelj prvih šest sezona kviza bio je Tarik Filipović, a ostalih sezona Joško Lokas.

Iron Maiden u Hrvatskoj

Četvrti put grupa Iron Maiden nastupila je u Hrvatskoj. Pred punom zagrebačkom Arenom pjevali su svoje najveće hitove.

Izašao PlayStation 4

Popularna igraća konzola objavljena je najprije u Americi, a potom u ostatku svijeta. Mnogi je i danas imaju kod kuće.

Rodio se princ George

Cijeli svijet te je godine čekao rođenje malenog princa Georgea, prvo dijete Kate Middleton i princa Williama. Dječak se rodio 22. srpnja 2013. u Londonu. Njegovo rođenje slavilo se diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Najslušanija pjesma

U 2013. godini najslušanija pjesma bila je Thrift Shop koju izvode Macklemore, Ryan Lewis i Wanz. U stopu ju je slijedila Blurred Lines, Robina Thickea, T.I.-ja i Pharrella Williamsa, te Radioactive koju izvode Imagine Dragons.

Dodjela Oscara

Te godine Oscara za najboljeg glumca dobio je Daniel Day-Lewis, a najboljom glumicom proglašena je Jennifer Lawrence. Oscara za sporednu ulogu dobili su Christoph Waltz i Anne Hathaway, a film Argo proglašen je najboljim te godine.

Što smo 2013. gledali na televiziji?

Od domaćih sadržaja, te su se godine na televiziji, između ostalog, prikazivale serije Odmori se, zaslužio si (2006.-2014.), Nad lipom 35 (2006.-2021.), Stipe u gostima (2008.-2014.), Krv nije voda (2011.-2020.), Larin izbor (2011.-2013.) i Zora dubrovačka (2013-2014.).

Tužna strana 2013.

TV voditelj, novinar i putopisac Željko Malnar preminuo je u srpnju 2013. godine. Široj publici bio je poznat po emisiji Noćna mora koju je godinama vodio.

23. listopada 2013. godine glumica Dolores Lambaša je zadobila teške ozljede u prometnoj nesreći koja se dogodila na dionici autoceste A3 kod Sredanaca. Dolores je bila u automobilu kojim je upravljao njezin kolega Stojan Matavulj. Zbog teških ozljeda Dolores je preminula u bolnici u Slavonskom Brodu.

Krajem 2013. godine u prometnoj nesreći poginuo je Paul Walker, zvijezda Brzih i žestokih. Walker i njegov prijatelj Roger Rodas vraćali su se s humanitarne zabave u organizaciji udruge Reach Out Worldwide. Rodas je izgubio kontrolu nad vozilom i zaletio se u stup ulične rasvjete, a potom u drvo. Vozilo je istog trena planulo. Kad su policija i hitna pomoć stigli na mjesto događaja, Walker i Rodas već su bili mrtvi.

Pročitajte više