Što se sve događalo u domaćem showbizu dok je Zoran Milanović bio premijer Hrvatske

Foto: Press/HRT/Davor Puklavec/PIXSELL/Press

Zoran Milanović danas se pojavio na presici SDP-a, na kojoj je Peđa Grbin izjavio da će predsjednik Republike biti kandidat za premijera i nositi listu u prvoj izbornoj jedinici. Milanović se naknadno oglasio na Facebooku, gdje je napisao da će "odstupiti s dužnosti predsjednika Republike nakon pobjede". Na društvenim mrežama ubrzo su se nanizale brojne reakcije, a neki su se prisjetili i Milanovićevog mandata od 2011. do 2016. godine. 

Mi smo se tim povodom prisjetili kako je Hrvatska izgledala tih godina i što se sve događalo u svijetu hrvatskog showbiza. 

Pa, krenimo.

Hrvatska na Eurosongu

Godine 2012. Hrvatsku je na Eurosongu predstavljala Nina Badrić s pjesmom Nebo, no nije uspjela izboriti finale natjecanja. Nakon godinu dana Hrvatska je na Euroviziju poslala Klapu s Mora s pjesmom Mižerija, koja se također nije plasirala u finale. Sljedeće dvije godine Hrvatska zbog loših rezultata nije sudjelovala na Eurosongu.

2013. HRT prestaje emitirati Ples sa zvijezdama

Ples sa zvijezdama je zabavna emisija u kojoj se parovi u kombinaciji profesionalni plesač/plesačica s poznatom osobom natječu u plesu. Emisija se na HRT-u emitirala od 2006. do 2013., a kasnije ju je preuzela Nova TV.

2013. završila serija Larin izbor

Larin izbor je hrvatska telenovela autorice i producentice Jelene Veljače, u kojoj je glumila i voditeljica Doris Pinčić. 

Na temelju sapunice snimljen je i dugometražni film Larin izbor: Izgubljeni princ, koji se u kinima počeo prikazivati 28. lipnja 2012. godine, a radnjom se direktno nastavlja na događaje iz prve sezone serije. 

2013. izašao najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću

Svećenikova djeca je hrvatski film iz 2013. godine koji je režirao Vinko Brešan. Snimljen je prema istoimenom dramskom predlošku autora Mate Matišića, a glavne uloge u njemu su ostvarili Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn, Marija Škaričić, Goran Bogdan i Jadranka Đokić. Proglašen je najgledanijim domaćim igranim filmom u 21. stoljeću.

Hrvatski promotivni film 2014. proglašen najboljim turističkim filmom na svijetu

Promotivni film turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije The Heart Of Adriatic 2014. je na prestižnom festivalu Baku International Tourism Film, održanom u glavnom gradu Azerbajdžana, osvojio prvo mjesto za najbolji promotivni turistički film. 

U jakoj konkurenciji 68 filmova iz cijeloga svijeta bili su i filmovi iz Australije, Turske, Rusije, Slovenije, Azerbajdžana, Austrije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, Latvije, Portugala, Danske, Finske, Grčke, Laosa, Bangladeša, Poljske, Ukrajine, Češke, a The Heart Of Adriatic, redatelja Ivana Perića, bio je proglašen najboljim u kategoriji kratkih promotivnih filmova i reklama.

Prva epizoda Potjere (2013.)

27. listopada 2013. prikazana je prva epizoda hrvatske verzije Potjere prema licenci britanskog kviza The Chase. Kviz se emitirao do početka pandemije, kada je nastupila kratka pauza, a potom se u rujnu 2021. Potjera vratila na male ekrane. Voditelj prvih šest sezona kviza bio je Tarik Filipović, a naslijedio ga je Joško Lokas.

Uno momento 2014.

Severina je u suradnji s Ministarkama 2014. godine objavila pjesmu Uno momento, koja je ubrzo postala veliki hit te je bila najslušanija pjesma u toj godini.

Tri, dva, jedan - kuhaj (2014.)

Godine 2014. počeo se emitirati kulinarski show Tri, dva, jedan - kuhaj!. U prvoj sezoni u žiriju su bila dva glavna suca, a svaki je tjedan u ocjenjivanju sudjelovao i jedan gostujući sudac.

Tvoje lice zvuči poznato (2014.)

Godine 2014. s emitiranjem je krenula i natjecateljska emisija Tvoje lice zvuči poznato. U prvoj sezoni showa pobijedio je Mario Petreković. 

Tužna strana ovog razdoblja

Godine 2012. preminuo je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac i prevoditelj Zlatko Crnković. Godinu dana ranije dobio je Nagradu hrvatskoga glumišta za životno djelo.

23. listopada 2013. glumica Dolores Lambaša zadobila je teške ozljede u prometnoj nesreći, koja se dogodila na dionici autoceste A3 kod Sredanaca. Dolores je bila u automobilu kojim je upravljao njezin kolega Stojan Matavulj. Zbog teških ozljeda Dolores je preminula u bolnici u Slavonskom Brodu. Godine 2013. preminuo je i poznati hrvatski glumac Đuro Utješanović.

Godine 2014. preminula je glumica Maja Petrin, koja se široj domaćoj javnosti predstavila ulogom u sapunici Zabranjena ljubav. Imala je 41 godinu. Iste godine preminuli su hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica Ana Karić i legendarni hrvatski filmski i kazališni glumac Zvonimir Torjanac. Godinu dana kasnije nakon kratke i teške bolesti preminuo je glumac Ivan Brkić.

Pročitajte više