Stožer preporučio zaštitne maske – ali koje, gdje ih kupiti i po kojoj cijeni?

Foto: Press

ZAŠTITNE maske i dezinficijensi za ruke te ostala dezinfekcijska sredstva su trenutno vjerojatno najtraženiji proizvodi u svijetu. Njihova je isporuka vrlo ograničena, neredovita, a znak »rasprodano« je nešto na što su kupci već sasvim navikli.

Prije par dana Nacionalni stožer civilne zaštite preporučio je upotrebu zaštitnih maski, no koji tip maske je najbolji izbor za građane te gdje ih je moguće kupiti po povoljnoj cijeni?

Dakako, ta se cijena ne može mjeriti s prošlogodišnjom cijenom, jer su nabavne cijene maski po svijetu porasle i do 20 puta (nabavna cijena je i do 19 kuna), a nabavna cijena alkohola za 300% kao što je izvijestila Hrvatska ljekarnička komora (HLJK).

Evo kakva je situacija u Hrvatskoj te na što morate obratiti pažnju prije kupovine zaštitne opreme. 

Problem s kojim se kupci susreću jest taj što je zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva izuzetno teško pronaći. Čak i specijalizirane prodavaonice, ljekarne i internet trgovine vrlo brzo rasprodaju svu svoju zalihu bez obzira na količine. Situacija bi mogla ubrzo postati i gora, ako se uvedu mjere obavezne upotrebe zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, kao što je to već primjer u susjednim državama i većini država u Europi. 

Neki su situaciju iskoristili da stave u prodaju zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva slabe kvalitete po sumnjivo niskim cijenama, ali s tim maskama i dezinfekcijskim sredstvima oni čine više štete nego koristi. 

Kako se najbolje zaštititi prije kupnje zaštitnih maski i dezinfekcijskih sredstava te koji su proizvodi sigurni za upotrebu te zaista pomažu u zaštiti? Evo nekoliko preporuka:

  • Zaštitne maske kupujte samo od pouzdanih prodavača koji su registrirani kao tvrtke za uvoz i prodaju medicinskog pribora na području EU, što vam također mogu dokazati pomoću certifikata. Riječ je uglavnom o ljekarnama i specijaliziranim trgovinama. 
  • Dezinfekcijska sredstva moraju imati sigurnosni list koji dokazuje da je proizvod registriran i siguran za upotrebu na području EU. Stručnjaci također preporučuju da bi udio alkohola u sredstvima za dezinfekciju ruku trebao biti najmanje 60% za učinkovitu borbu protiv virusa i bakterija.
  • Provjerite rokove isporuke kako ne biste čekali plaćenu robu nekoliko tjedana - odaberite one trgovce koji imaju zaštitnu opremu na zalihi.

Ne dopustite da postane cijena proizvoda vaš jedini faktor odluke prilikom kupovine zaštitnih sredstava. Često je razlika u cijeni između sigurnih zaštitnih proizvoda i spornih proizvoda samo nekoliko desetaka kuna - ne dozvolite da zbog takve svote ugrožavate vaše zdravlje i zdravlje vaših najmilijih, već budite oprezni prilikom kupovine i kupujte provjerene proizvode.

Hrvatska internet trgovina Loco Natura tvrdi da su zaštitne maske koje se prodaju na njenoj web stranici kvalitetne i provjerene, kao i dezinfekcijski gel, koji se proizvodi lokalno u EU, gdje je i registriran. 

Dodaju da je njihova ponuda sigurna i kvalitetna iz više razloga, ali i zbog toga što dolazi od strane provjerenog, poznatog i kvalitetnog trgovca koji je prisutan po cijeloj EU. Evo zašto preporučuju kupnju upravo kod njih:

ZAŠTITNE MASKE

Link do proizvoda (50 komada zaštitnih maski u kompletu): https://www.loconatura.com/hr/zastitne-maske-50-komada

Link do proizvoda (20 komada zaštitnih maski u kompletu): https://www.loconatura.com/hr/zastitna-maska-3-slojna

  1. Svi proizvodi su na zalihi i mogu se isporučiti odmah nakon narudžbe – tvrtka garantira dostavu po cijeloj Hrvatskoj u roku par radnih dana. 
  2. Tvrtka DTM Natura d.o.o. registrirana je kao uvoznik i specijalizirana trgovina za medicinske proizvode, što vam svakako nudi dodatnu sigurnost.
  3. Zaštitne maske na njihovoj stranici su vrhunske kvalitete, bez obzira na to je li riječ o pakiranju 20 ili 50 maski.
  4. Tvrtka nudi i veleprodaju zaštitnih maski (preko e-maila hrvatska@dtmnatura.com), no u maloprodaji ograničava maksimalni broj naručenih maski na 5 paketa (250 maski) kako bi ih mogla ravnopravno rasporediti među kupcima, čime se garantira zaliha i sprječava njihovo daljnje poskupljenje.

DEZINFICIJENSI ZA RUKE 

Link do proizvoda (500ml): https://www.loconatura.com/hr/dezinficijens-za-ruke-500ml-antibakterijski-gel-za-dezinfekciju-ruku

  1. Ovaj je proizvod također na zalihi i dostupan odmah nakon narudžbe.
  2. Radi se o proizvodu EU proizvodnje, priznatog proizvođača, kao što se može vidjeti u priloženom sigurnosnom listu, koji je također dostupan na web stranici (u skladu s EC 1907/2006).
  3. Sredstvo za dezinficiranje ruku je u obliku antibakterijskog gela i sadrži 70% alkohola, tako da učinkovito štiti od bakterija i virusa.
  4. I u ovom slučaju tvrtka onemogućava prekomjerno naručivanje (najviše 5 dezinficijensa po narudžbi), čime se osigurava neprekidna opskrba krajnjim korisnicima po osnovnoj cijeni.

Bez obzira odgovara li vam gornja ponuda ili ne, ona bi trebala poslužiti kao primjer onoga što vam svaki prodavač mora pružiti kako biste bili sigurni u njegovu pouzdanost i prije svega u kvalitetu samog proizvoda. 

Nemojte da vam narudžba zaštitne opreme (kojom ćete zaštititi sebe i svoje najmilije) postane impulzivna kupovina ili još gore - modni hir.

Imajte na umu da upotreba nekvalitetnih zaštitnih maski i dezinfekcijskih sredstava stvara lažnu sigurnost, što vas može dovesti u veći rizik nego ako uopće ne koristite te proizvode.

Ostanite zdravi!

Pročitajte više