Štrajk scenarista okončao kultnu TV-seriju?

VELIKI štrajk holivudskih scenarista, koji je započeo 5. studenog, mogao bi imati prilično ozbiljne posljedice po američku industriju zabave, barem ako je suditi po dramatičnom potezu TV-kuće NBC.

New York Post javlja kako je NBC dao otkaz svim članovima osoblja zaduženim za produkciju "Saturday Night Live", kultne zabavno-humorističke emisije koja više od tri desetljeća predstavlja jedan od najpopularnijih dijelova NBC-jevog programa i rasadnik talenata na filmu i televiziji.

Razlog zbog kojeg su nužni tako drastični koraci jest činjenica da se "Saturday Night Live", kao i skoro svaka emisija koja sadrži skečeve ili igrani materijal, više ne može snimati, odnosno mogu se jedino reprizirati zbog štrajka scenarista koji zahtijevaju veće tantijeme za prikazivanje svog materijala na DVD-ovima i Internetu.

NBC je iz istih razloga počeo reprizirati ne samo "Saturday Night Live", nego i druge popularne emisije kao "Tonight Show" Jaya Lenoa, "Late Night With Conan O'Brien" i "Last Call With Carson Daly". Washington Post, pak, javlja kako se NBC sprema otpustiti osoblje zaduženo za te emisije, ali da im je, za razliku osoblja emisije "Saturday Night Live", spremno dati otpremninu.

Posljednji veliki štrajk holivudskih scenarista, započet 1988. godine, trajao je 22 tjedna i za posljedicu imao trajni prekid snimanja mnogih popularnih TV-emisija.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više