Stranci sve više dolaze živjeti i raditi u Zagreb, jedna stvar im se posebno sviđa

Foto: Privatna arhiva

VELIKI projekt Digital Nomad Ambassador koji je započeo u lipnju ove godine bliži se svome kraju. Riječ je projektu u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba, organizacije Saltwater Nomads i portala Total Croatia News tijekom kojega je Zagreb svakoga mjeseca postajao dom novom digitalnom nomadu. Od lipnja do danas je u Zagrebu boravilo 6 digitalnih nomada koji su upoznavali grad i sve što on nudi te ga promovirali ostalim digitalnim nomadima.

Digitalni nomadi svojim poslom nisu vezani uz jedno mjesto jer su im za rad potrebne samo digitalne tehnologije i dobra povezanost s internetom. Bilo koje mjesto na svijetu može postati njihov ured i dom pa često putuju i stječu nova iskustva. Ambasador Zagreba u studenom bio je Rax Suen, a za prosinac je odabrana Anna Maria Kochanska pa smo s njima razgovarali o ovom uzbudljivom iskustvu.

O Zagrebu se naveliko šuška u krugovima digitalnih nomada

Rax je porijeklom iz Singapura i kaže kako je odrastajući bio mirno i tiho dijete, no uvijek su ga zanimale razne stvari pa smatra da u sebi ima dvije suprotne duše. "Jedna duša želi obići svijet i raditi lude stvari, dok druga samo želi ostati doma. Prijatelji me zezaju da ne želim ići dalje od svog kvarta, ali kad izađem iz njega onda odem nekamo daleko", veselo nam govori Rax.

Kaže kako mu je Hrvatska već duže vremena bila na listi destinacija koje želi posjetiti, posebno u zadnje vrijeme kada se u krugovima digitalnih nomada pročulo o njoj. "Zanimalo me kakva je turistička ponuda Hrvatske, ali i scena turističkih nomada pa sam se prijavio kako bih to što bolje istražio", dodaje Rax.

Foto: Privatna arhiva

"Ovdje se osjećam ugodno i sigurno, slično kao doma, što je zaista rijetkost"

Nekome tko je rođen u Singapuru se Zagreb vjerojatno čini kao potpuna suprotnost svemu na što je navikao, no Rax kaže da postoji jedna sličnost zbog koje se osjećao kao doma. "Ljudi su jako prijateljski nastrojeni i žele pomoći, a prijatelji koje sam ovdje stekao rekli su kako je Zagreb vrlo siguran grad, što mi se jako svidjelo. Ovdje se osjećam ugodno i sigurno, slično kao i u Singapuru, što je zaista rijetkost", otvoren je Rax, a s njim se slaže i Anna Maria. 

"Doživljavam ga kao udoban i siguran grad"

Anna Maria je Poljakinja avanturističkog duha koja je s 22 godine otišla na godišnji u Španjolsku i otad se nije vratila živjeti u Poljsku. U međuvremenu je naučila 6 jezika i posjetila 40 zemalja. Zaposlena je u IT sektoru kao projekt menadžer, ali i kao konzultantica za komunikacije.

Foto: Privatna arhiva

"Od prošlog ambasadora sam saznala za ovaj projekt i odlučila se prijaviti jer mi se jako sviđa to što Zagreb i Hrvatska rade kako bi privukli digitalne nomade. Ovo mi je treći posjet Hrvatskoj i drugi Zagrebu, a rijetko se vraćam na ista mjesta pošto volim istraživati nova mjesta. Zaljubila sam se u Hrvatsku kad sam prvi puta bila ovdje i vidjela veliki potencijal za privlačenje digitalnih nomada koji se otada i ostvario", iskrena je Anna Maria.

“Planiram posjetiti coworking prostore, kafiće, restorane i muzeje da vidim kako je to živjeti dulje u Zagrebu. Zasad ga doživljavam kao udoban i siguran grad čiji su stanovnici autentični. Primijetila sam i da su tvrdoglavi i ne vole da im se govori što da rade”, kroz smijeh nam govori Anna Maria.

“Zagreb je puno više od turističkih atrakcija”

Ono što Rax vidi kao prednost Zagreba su njegova bogata kulturna baština i veliki razvojni potencijal.

“Smatram kako su Zagreb i većina Balkana podcijenjeni kao odredišta za odmor, ali i život digitalnih nomada jer iako ima prostora za napredak u infrastrukturnom smislu, razvoj Zagreba je vrlo poticajan” podijelio je Rax.

Preporučuje Zagreb i drugim digitalnim nomadima jer smatra da ima mnoštvo zanimljivih i raznolikih kulturnih elemenata kao i prekrasnu okolicu, a posebno mu se sviđa što je sve više coworking prostora i zanimljivih kafića u kojima je užitak raditi.

Foto: Privatna arhiva

Digitalnim nomadima koji dolaze u Zagreb preporučuje i da se bolje upoznaju s lokalnom scenom: “Zagreb je puno više od turističkih atrakcija. Super je posjetiti različite događaje i upoznati ljude koji tu žive i otkriti sve prekrasne stvari koje rade”, smatra Rax.

Anna Maria dodaje i kako bi se digitalni nomadi koji žele doći u Zagreb trebali priključiti organizaciji Digital Nomads Croatia kako bi upoznali druge nomade i informirali se o događajima koje valja posjetiti. Također predlaže i kontaktiranje neprofitne organizacije Digital Nomads Association Croatia kao odličnog mjesta za dobivanje pravnih savjeta kao i preporuka za stanovanje.

A što ako vi želite postati digitalni nomad?

Anna Maria i Rax se već godinama bave ovim poslom i zaista uživaju u njemu, no svi koji razmatraju ovakvu karijeru bi trebali obratiti pozornost na nekoliko stvari. Rax i Anna Maria naglašavaju kako je najvažnije imati stabilne prihode ili imati ušteđevinu koja će biti izvor financiranja dok se prilagođavate na ovaj tip posla. “Živjeti kao digitalni nomad se na društvenim medijima prezentira kao život s puno zabave i malo rada, što nije istina. Ponekad je teško balansirati život na putu i ostvarivanje prihoda za život”, kaže Rax.

Oboje se slažu kako za početak možete odabrati neku bližu destinaciju i tamo provesti nekoliko tjedana. Također, dobro je i priključiti se zajednicama digitalnih nomada u svijetu, kao i utvrditi s poslodavcima da je zaista moguće raditi iz bilo kojeg kutka svijeta kako biste izbjegli pravne probleme. Za dodatne detalje o tranziciji na posao digitalnog nomada možete pročitati Raxov članak u kojemu on opisuje taj proces ili poslušati iskustva drugih nomada koje je Rax ugostio u svom podcastu.

Zagreb bi mogao postati dom sve većem broju digitalnih nomada

Naši sugovornici smatraju da je Zagreb odlična destinacija za digitalne nomade, a prostor za napredak vide u stvaranju snažne zajednice digitalnih nomada te dodaju da je za to potrebno vrijeme i konzistentnost, što se s ovim projektom uspješno ostvaruje.

Kao završnica projekta od 9. do 12. prosinca održan je meetup Zagreb Digital Nomad Jolly WrapUp u sklopu kojeg je organizirano razgledavanje grada i okolice, upoznavanje lokalnog načina života i prirode, kulturne baštine i gastronomske ponude te se promovirao i aktivan način života u sklopu utrke Zagreb Advent Run.

Foto: Privatna arhiva

Na završnoj konferenciji okupili su se voditelji projekta i predstavnici partnerskih organizacija kao i prijašnji ambasadori Zagreba koji su konferenciji prisustvovali putem videopoziva te tako podijelili svoje dojmove o boravku u Zagrebu. Ovaj projekt pokazao je kako Zagreb stvara snažnu mrežu digitalnih nomada i stoji bok uz bok svjetskim destinacijama koje digitalni nomadi biraju kao svoj privremeni dom. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više