Strani mediji pobrkali lončiće: "Frano Selak, najsretniji čovjek na svijetu, odrekao se bogatstva"

OTKUDA su brojni britanski tabloidi ovih dana uspjeli iskopati priču prema kojoj se "najsretniji čovjek na svijetu", 81-godišnji umirovljeni dubrovački profesor glazbe Frano Selak, koji danas živi u Petrinji, "odrekao svog bogatstva", nije nam poznato, ali očito su malo pobrkali lončiće - ili jednostavno pogriješili u prijevodu. Činjenica jest da je Selak sam još prošle godine, kad je u Hrvatskoj vladala Loto groznica, kazao kako mu od silnog bogatstva koje je osvojio na lotu "nije ostalo ni 10 eura".

"Selak, koji je proglašen najsretnijim čovjekom na svijetu nakon što je smrti izbjegao sedam puta, a potom dobio sedam milijuna kuna na lotu, sad se odlučio odreći svog bogatstva", pišu britanski mediji koji u identičnim tekstovima kopiranima iz nenavedenog izvora navode kako je "Selak zaključio da novac ne može kupiti sreću te prodao svoj luksuzni dom na privatnom otoku, dao novac prijateljima i rodbini te se preselio u Petrinju". Dodaju i kako je od silnog bogatstva zadržao novca tek dovoljno da bi mogao na operaciju kuka, kako bi mogao uživati u životu sa svojom suprugom Katarinom, i za gradnju kapelice Djevici Mariji.

Prenose i izjavu Frane Selaka koji je "sretniji no ikad" otkako je u braku sa svojom petom suprugom, dok ranije brakove također smatra "katastrofama koje je preživio": "Sve što trebam u ovim godinama je moja supruga Katarina. Novac ništa ne mijenja. Kad je ona ušla u moj život znao sam da sam stvarno rođen pod sretnom zvijezdom i blagoslovljen".

No, u svibnju prošle godine pisalo se o tome kako bivši milijunaš pokušava sudskim putem dobit novac kojeg je posuđivao dok je bio bogat. Tom prilikom je Selak za Jutarnji list kazao kako "nije ostalo ni deset eura od love" te kako živi od 3.000 kuna mirovine u obiteljskoj kući, odmah pokraj kapelice sagrađene njegovim novcem. Dodao je i kako je novac spiskao na koješta - od kupnje instrumenata tamburašima do kupnje automobila, kafića i vikendica na moru, na kojima je novac prilikom preprodaje gubio.

Sedam Selakovih susreta sa smrću

Prvi put je Selak izbjegao smrti 1962. godine kada je vlak kojim je putovao iz Sarajeva za Dubrovnik iskočio iz tračnica i survao se u zamrznutu rijeku. Sedamnaest putnika se utopilo, a Frano je prošao samo sa slomljenom rukom. Godinu dana kasnije doživio je pravi horor kao putnik aviona za Rijeku na kojem su se otvorila vrata i isisala dvadeset osoba. Svi su poginuli osim njega koji je pad preživio prizemljivši se na plast sijena.

1966. vozio se autobusom za Split. Autobus je izletio sa ceste i završio u rijeci. Četvero ljudi se utopilo, a on je prošao samo s nekoliko ogrebotina i modrica. 1970. i 1973. godine su uslijedile dvije "manje" nezgode - u posljednji trenutak je istrčao iz gorućih automobila koje je vozio, a oni su nakon toga eksplodirali. 1995. godine je na njega u Zagrebu naletio autobus, a sretnik Frano je opet prošao samo sa lakšim ozljedama. 1996. vozio je svoju Škodu planinskom cestom kada je u jednom zavoju iz suprotnog smjera na njega naletio kamion UN-a. Auto mu je odbačen u provaliju duboku 300 metara, gdje je eksplodirao, ali je Frano prije toga ispao kroz vrata i zaustavio se u granama drveta.

Pročitajte više