Stručnjaci ovaj Disneyjev crtić proglasili najopasnijim: "On je stalno nasilan"

Screenshot: Youtube

PROFESORICA s britanskog sveučilišta East Anglia tvrdi da su mnogi Disneyjevi crtići jako štetni za djecu, a kao "najopasnijeg" izdvojila je "Ljepoticu i zvijer". 

"Najopasniji je jer je Zvijer uvijek na rubu nasilja. Također djeci daje ideju da će žena moći promijeniti nasilnog partnera ako bude ustrajna. Na kraju se Zvijer pretvori u zgodnog plavokosog mladića i dolazi njihov sretan završetak, ali to djeci govori da, ako je netko zgodan, ne može biti ljutit ili predstavljati prijetnju", kaže dr. Victoria Cann 

Prema njenom mišljenju, ovo je priča o stockholmskom sindromu, budući da Zvijer prvo otme Belle i drži je protiv njene volje, a ona ga s vremenom zavoli. 

Izdvojila je još neke crtiće, poput "Aladina" koji smatra rasističkim jer, tvrdi, svi pozitivni likovi imaju svjetliju boju kože, a negativni tamniju. Isti je argument navela i za "Kralja lavova". 

Dr. Laura Coffey-Glover, predavačica na sveučilištu Nottingham Trent, na zub je uzela "Snjeguljicu" koja, kako je rekla za The Sun, djevojčicama potiče nerealna očekivanja jer su žene prikazane kao bespomoćni likovi koji čekaju da ih spasi muškarac. 

Također smatra da Uspavana ljepotica promovira anoreksiju jer ima "nemoguće tanak struk". 

Obje su profesorice prigovorile da situacija u kojoj princ poljubi uspavanu djevojku (bez njenog pristanka) "normalizira stav da muškarci posjeduju žensko tijelo". 

Kao pozitivan primjer su izdvojile "Frozen" u kojem se pojavljuju teme poput prijateljstva, odanosti i feminizma. 

Pročitajte više