Stručnjak objašnjava najčešće scenarije šteta na vozilima

Foto: Press

Mnogi vozači kasko osiguranje ponekad smatraju nepotrebnim troškom i ne prepoznaju njegove stvarne prednosti. No, kada se dogodi nezgoda radi koje štetu moraju snositi sami, tada vozači shvaćaju istinsku vrijednost kaska. Naime, cijena godišnje kasko police često je niža od troška brojnih šteta kao što su veće ogrebotine na automobilu ili primjerice zamjena vjetrobranskog stakla. Uz rastuće cijene autodijelova i usluga popravka vozila, iznosi štete u stalnom su rastu i često dosežu i po nekoliko tisuća eura.

"Kasko osiguranje je općenito od ključnog značaja za vlasnike vozila, osobito kod većih materijalnih šteta. Veće materijalne štete na vozilu mogu nastati na više načina, od prometnih nezgoda do prirodnih katastrofa, ali i krađe vozila. Neki od najčešćih scenarija su sudar s drugim vozilom u kojem je kasko osiguranik sa svojim vozilom skrivio nezgodu, te je u tom slučaju pokrivena šteta i na njegovom vozilu. Pa i prilikom oštećenja vozila kasko osiguranika od strane nepoznatog počinitelja, primjerice dok je vozilo parkirano. U tom slučaju isključivo kasko osiguranje štiti osiguranika od troškova. Kasko je od ključnog značaja i u slučaju krađe vozila obzirom da je to jedini način na koji vlasnik vozila može nadoknaditi izgubljenu imovinu", kaže Fran Ehman, procjenitelj šteta motornih vozila u Croatia osiguranju.

Osim toga, razne nepredviđene okolnosti te vremenske i prirodne katastrofe zadnjih godina pokazale su koliko je kasko polica korisna. Nagle promjene vremena propraćene olujama, poplavama, tučom i bujicom, zatim potres, pa čak i pad letjelice poput drona koji se srušio u Zagrebu prije dvije godine samo su dio situacija u kojima je vozačima šteta pokrivena uz puni kasko.

"Prošlogodišnje oluje koje su pogodile veći dio Hrvatske rezultirale su velikim brojem oštećenih vozila, od kojih su neka vozila bila doslovno zgnječena uslijed pada grana ili drveta što je na kraju dovelo i do velikog broja totalnih šteta. Jedini način brže naplate oštećenja vozila je bilo kasko osiguranje, kada su naši djelatnici uložili maksimalan trud da prijave i obrade šteta budu riješene u što kraćem roku. Inače su najčešće štete u slučaju oluje pad grane ili drveta te nekog predmeta na vozilo", istaknuo je Ehman.

Croatia osiguranje među klijentima je prepoznato po prilagodljivim pokrićima s prihvatljivim cijenama. No, klijenti navode i druge značajne prednosti radi kojih biraju Croatijin kasko kao što su brza i sigurna isplata šteta, prijava štete preko aplikacije i mogućnost praćenja obrade štete.

Puni Kasko Croatia osiguranja pokriva štete nastale uslijed:

  • krađe vozila ili njegovih dijelova
  • sudara sa životinjom
  • vandalizma
  • potresa
  • požara, eksplozije, oluje, tuče, poplave, bujice ili visoke vode
  • pada zračne letjelice
  • loma i oštećenja stakala te svjetla i zrcala
  • pada snijega ili leda sa zgrade ili pada dijelova zgrade
  • brojnih drugih rizika

Ovisno o pokrićima koje izaberete, Kasko Croatia osiguranja možete ugovoriti za već od 10 eura mjesečno. Primjere cijena i izračun Kaska za svoje vozilo možete provjeriti na Croatijinoj stranici na ovom linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.