Sundance: Kultni festival nezavisnog filma

NAJPOZNATIJI festival nezavisnog filma ove se godine održava od 21. do 31.siječnja u Utahu. Unatoč promjenama imena, organizatora i mjesta održavanja, stekao je kultni status, a filmovi koji su tamo nagrađivani, poput "Reservoir Dogs" ili "Sex, Lies an Videotapes", neka su od najjačih imena nezavisnog filmaštva.

Ime je dobio po slavnom filmskom liku Sundanceu Kidu

Festival je prvi puta održan 1978. godine u Salt Lake Cityju, a današnje mu je ime nadjenuo Robert Redford prema ulozi koju je slavni glumac igrao u filmskom klasiku "Butch Cassidy and the Sundance Kid". Taj naziv nosi od 1991., a Sundance institut, krovna neprofitna organizacija cijelog projekta koju čini odbor od 25 članova, njeguje misiju promoviranja novih i originalnih filmskih ideja te potiče nezavisnost filmskih umjetnika i projekata.

Od 9 tisuća prijavljenih filmova, samo ih je 200 ušlo u natjecateljski dio

Selekcijski odbor festivala ove je godine pogledao više od 9 tisuća filmova pristiglih iz svih krajeva svijeta, a izdvojio je njih dvjesto od kojih će najbolji biti nagrađeni na svečanosti 30. siječnja.

Osim u filmovima, posjetitelji mogu sudjelovati na raznim popratnim događanjima poput raspravama o filmovima i druženja s holivudskim zvijezdama. Neki od njih su tu privatno, dok neki promoviraju svoj novi film. Mlade nade Kristen Stewart i Dakota Fanning promoviraju "The runaways", film o američkom bendu iz sedamdesetih koji je prema internetskim glasovima publike ocijenjen kao drugi najbolji. 

Projekcije počinju već u osam ujutro, a završavaju iza ponoći. Svaki dan publika može pogledati desetke filmova iz cijelo svijeta, a žiri će imati zbilja težak posao odabrati najbolje.

Pročitajte više