Sve za slavu: Balkanske zvijezde kupuju preglede na YouTubeu, cijene su paprene

Screenshot: YouTube

U DANAŠNJEM svijetu dobiti svoje mjesto pod suncem na stazi slavnih nije nimalo lagan zadatak. U bespućima interneta mnogi ljudi natječu se u tome da budu primijećeni i privuku pozornost, stoga i ne čudi da se neki od njih odlučuju dati i pozamašnu svotu novca za veći broj pratitelja, pregleda i klikova.

To je posebice slučaj kod onih koji žele biti primijećeni na YouTubeu. Već i ptice na grani znaju da veći broj pregleda na videu znači i veću popularnost. Video koji ima milijun pregleda zasigurno nam je primamljiviji za gledanje od onog koji nema niti 10.000.

Zbog toga se mnogi izvođači i influenceri odlučuju na kupovinu pregleda i sponzorirane objave. Taj trend postao je posebno popularan među mlađim generacijama.

"U pitanju je poznata taktika, kojoj se ne okreću samo naše regionalne zvijezde već i brojni svjetski glazbenici. Naime, ako imate dobar broj pregleda pjesme na YouTubeu, veća je vjerojatnost da ćete dobiti bolje novce za nastup. Jest tužno, ali je istinito da nitko ne gleda kvalitetu same glazbe, već je bitnije koliko ima klikova i kakav je spot", komentirao je srpsku scenu za Noizz stručnjak Ivan Dabetić.

Otkrio je i kako se kreću cijene u tom području.

"Za 35 eura (265 kuna) možete dobiti tisuću pregleda na YouTubeu. Milijun pregleda košta tisuću eura, a postoje i paketi koji uključuju i komentare i pretplatnike. Tako za 1500 eura (oko 11.000 kuna) u paketu ide milijun pregleda, 100 pretplatnika i određeni broj lajkova i komentara. Komentari mogu biti na engleskom ili na bilo kojem od jezika bivše Jugoslavije", objasnio je Dabetić.

Pročitajte više