Svi bi trebali čuti priču ove žene koja je bila "tradicionalna supruga" godinama

Foto: Shutterstock

Posljednjih nekoliko godina "trad wife" sadržaji doživljavaju procvat na društvenim mrežama. Videozapisi koji koriste hashtag #TradWife pregledani su više od 300 milijuna puta samo na TikToku. Trad je skraćenica za "tradicionalna" i vjerojatno pretpostavljate o čemu se radi.

Označava ženu koja je posvećena ostanku kod kuće, odgajanju djece i slušanju muža (u patrijarhalnom stilu), dok muškarac radi izvan kuće. Zanimljivo je da ovaj trend glamurizira ovakav stil života zanemarujući njegove zamke i - sve je popularniji. Barem na internetu.

@jasminedinis2 Time freedom is what I desire 🕊️ being a stay at home mom & wife gives me so much more time to do things that fill my soul. I wouldn’t want anything more in the whole world 🙌🏻 #stayathomemom #tradwife #traditionalwife #conservative #homemaker #sourdough #contentcreator ♬ original sound - Jasmine Dinis

Prelistajte hashtag i vidjet ćete toliko influencerica u haljinama s volanima i full make-upom kako govore u kameru o tome koliko vole brinuti se o kući i žele da svaka žena može živjeti takav život. Da budemo jasni, nema ništa loše u tome ako žena stvarno odluči ostati u kući.

Međutim, postoje rizici uključeni u životni stil "tradicionalne žene" koji se često prešućuju na društvenim mrežama, a žene si doista ne mogu priuštiti da ih ignoriraju. Upravo zato je 41-godišnja bivša tradicionalna supruga Enitza Templeton podijelila svoju priču i postala viralna.

"10 godina praznine u životopisu"

"Zamislite ovo: život tradicionalne žene nije uspio. Imate 10 godina praznine u svom životopisu, četvero djece o kojima se morate brinuti dok on živi s drugom ženom, pa si sada u javnoj kuhinji i pokušavaš vidjeti kada će ti zahtjev biti odobren."

@emergingmotherhood #tradwife #tradwifelife #singlemombychoice #singlemomof4 #sothisislove ♬ so this is love - soft girl aesthetic

Video je pogledan 1.9 milijuna puta i ima više od 9000 komentara, uključujući poruke drugih žena koje dijele kako im je život izgledao nakon što su se njihovi tradicionalni brakovi raspali. "Trebala sam slušati kada su mi govorili da moram imati svoje financije", napisala je jedna.

Drugi su spomenuli važnost sklapanja predbračnog ugovora radi financijske zaštite, posebno za žene. "Osigurala sam određeni iznos novca za svako dijete koje smo dobili. Ljudi su mislili da sam luda, ali bila sam u pravu", navela je jedna osoba.

Enitza je za BuzzFeed rekla: "Odgojena sam u uvjerenju da su tradicionalne rodne uloge savršene po dizajnu kako ih je Bog stvorio, i da sam bila vjerna i dovoljno dobra, to bi uspjelo." Tijekom svog odrastanja radovala se tradicionalnom braku. 

"Ti si služavka, kuharica, dadilja..."

Ali sada, Enitza kaže da ima sasvim drugačiji pogled na tradicionalne uloge. "Oni mogu izlaziti i živjeti život, postavljati ciljeve, komunicirati s drugim odraslim osobama i stvarati karijeru dok mi čistimo njihove zahode?" poručila je.

"Gledajući unatrag, voljela bih da mogu mlađoj sebi reći sve što znam sada, dopuštajući joj da stvori život koji je voljela i kakav je ONA sanjala", dodala je. Enitza sada dijeli svoju priču kao upozorenje kako bi spriječila druge žene da završe u nesigurnoj financijskoj situaciji.

@emergingmotherhood Replying to @MamaSaidHomestead I love all of you that are encouraging me! I am sending so much love and encouragement right back! We will get through this 🫶 #emergingmotherhood #singlemombychoice #singlemomof4 #marriedsinglemom #breakthecycle ♬ Little Life - Cordelia

Ona kaže: "Što ako on izgubi posao? Što ako je jedno od vaše djece bolesno i treba skupo liječenje? Što ako vam muž umre?" Osim toga, prema njezinom iskustvu, biti tradicionalna supruga bilo je daleko manje glamurozno nego što vas društvene mreže navode da vjerujete.

"Ti obavljaš sav posao čišćenja i kućnih poslova. Ti si služavka, kuharica, dadilja, potrčko itd. Ako budete u takvom braku, nikad se nećete osjećati ispunjeno. Ako ste već, otiđite. Bit ćete malo tužne, ali život će vam postati bolji", zaključila je.

Pročitajte više