Svi kradu sve: Neki od vaših omiljenih glazbenika su kradljivci

Foto: Instgram

POZNATA američka pjevačica Lana Del Rey početkom siječnja prošla je kroz prilično neugodnu situaciju.

Naime, grupa Radiohead zaprijetila je tužbom zato što njezina pjesma Get Free neodoljivo podsjeća na njihov veliki hit Creep. A kada u svijetu glazbe nešto neodoljivo podsjeća na nešto drugo, uglavnom se radi o više ili manje očitom plagiranju koje je netko pokušao progurati ispod radara.

Doduše, teško je povjerovati da su Lana i njezina ekipa vjerovali da će ovo proći nezapaženo jer Radiohead nije mali bend iz Garešnice nego jedan od najpoznatijih bendova na svijetu, a Creep je jedan od njihovih najvećih hitova koji je poznat čak i onima koji grupu prate marginalno.

Bilo kako bilo, ovo je česta pojava u svijetu glazbe, a zanimljivo je da se Radiohead upravo zbog ove pjesme također povlačio po sudovima nakon što ih je grupa The Hollies tužila zbog korištenja njihove pjesme The Air That I Breathe na koju Creep također "neodoljivo podsjeća".

Prekopali smo internet i potražili još nekoliko velikih hitova čiji su se autori malo previše opustili.

Karma Police/Sexy Sadie

I dok će se mnogi u slučaju Radioheada istog trena prisjetiti Holliesa, oni koji malo pažljivije prate njihov rad spomenut će i njihov veliki hit Karma Police čija klavirska dionica, priznat ćete, malo previše podsjeća na Sexy Sadie legendarnih Beatlesa.

Come Together/You Can’t Catch Me

Ni izuzetno utjecajni Beatlesi nisu ništa bolji jer ako malo bolje poslušate njihov veliki hit Come Together vrlo ćete lako prepoznati You Can't Catch Me velikog Chucka Berryja jer u jednom trenutku posuđuju čak i tekst. Na kraju su se nagodili izvan suda, a Lennon je obećao da će obraditi još tri pjesme u vlasništvu Morrisa Levyja i njegove Big Seven Music Corp. kako bi preko tantijema namirio iznos određen u nagodbi.

Do Ya Think I’m Sexy?/Taj Mahal

Malo je onih koji bi povjerovali da se ovo plagiranje dogodilo slučajno jer Stewartov Do Ya Think I'm Sexy? je bez ikakve sumnje očita krađa Taj Mahala Jorgea Bena Jora. Nakon što su se nagodili izvan suda, Stewart je rekao da se radilo o "nesvjesnom plagiranju". No vrijeme je pokazalo da ljude zapravo i nije briga jer Stewartov hit znaju svi, a Taj Mahal rijetki.

Viva La Vida/If I Could Fly

Iako Joe Satriani možda i nije ime koje je poznato baš svakoj osobi na svijetu, jedan je od najboljih gitarista na kugli zemaljskoj pa u isto vrijeme možete i ne možete vjerovati da su članovi Coldplaya mislili da će se s ovom krađom izvući. Rekli su da se radi o slučajnosti i nagodili se izvan suda.

Whole Lotta Love/You Need Love

Iako su se tek osamdesetih nagodili izvan suda, mnogi i dan danas ne znaju da Whole Lotta Love grupe Led Zeppelin nije baš 100 posto njihova pjesma nego da se radi o krađi You Need Love koju je Willie Dixon napisao za Muddyja Watersa. Robert Plant je kasnije otvoreno priznao da je pjesmu "maznuo" i da su je na kraju rado platili.

Dani California/Mary Jane’s Last Dance

Ono što možemo izvući iz priče o sličnosti između akorda i progresije u pjesmama RHCP-a i Toma Pettyja je to da je Tom Petty bio zakon lik.

Naime, nakon što su ga pitali što misli o sličnosti između pjesama, Petty je odgovorio: "Iskreno sumnjam da postoji zla namjera, a i hrpa rock pjesama zvuči slično. Pitajte Chucka Berryja. Ja ne vjerujem u tužbe. Mislim da ima i previše lakomislenih tužbi u ovoj državi, čak i bez ljudi koji se svađaju oko pop pjesama."

Ghostbusters/I Want A New Drug

Ray Parker Jr. možda je napisao jednu od najboljih i najpoznatijih filmskih tema, ali postoji mali problem. Prije njega ju je napisao Huey Lewis i zvala se I Want a New Drug. Lewis je podigao tužbu, a sve su na kraju riješili izvan suda. Zanimljivo je spomenuti i da je Parker kasnije tužio Lewisa jer je prekršio uvjete nagodbe i pričao o svemu u epizodi Behind The Music.

Come As You Are/Eighties

Sličnost između dviju pjesama je nevjerojatna. Točnije, gitarska dionica je gotovo identična pa uz male preinake tempu možete savršeno spojiti dvije pjesme. Članovi Nirvane bili su svjesni ove sličnosti pa zamalo nisu izdali pjesmu kao singl.

Folsom Prison Blues/Crescent City Blues

Bila su to druga vremena. Iako je originalna pjesma Gordona Jenkinsa izašla samo dvije godine ranije, Johnny Cash nonšalantno je ukrao dio teksta i melodiju, a nije se previše trudio sakriti ni sličnost u naslovu. Na kraju je Jenkinsu iskeširao 75 tisuća dolara i to je riješilo situaciju. Doduše, većina će se složiti da je Folsom Prison Blues daleko više kul.

American Idiot/Doublewhiskeycokenoice

Veliki povratnički singl grupe Green Day oživio je njihovu karijeru i donio im more novih fanova. Međutim, ono što mnogi ne znaju jest da pjesma (namjerno ili nenamjerno) dosta toga posuđuje od drugog punk benda koji se zove Dillinger Four, a mnogi njihovi fanovi primijetili su sličnosti.

Justify My Love/Security of the First World

Čovjek bi pomislio da je Public Enemy, nakon toliko uzetih sampleova, daleko opušteniji kada netko sample posudi od njih, ali pokazalo se da to nije slučaj. Nakon što je Madonna posudila njihov break za singl Justify My Love, reperi su je tužili i uzeli joj svu zaradu od tog singla. Dobro za repere.

A da se ne posuđuje samo u popu i rocku, dokazuje i slučaj legendarnog Johna Williamsa čije kompozicije za Ralje i Ratove zvijezda također imaju originale. U ovom slučaju, radi se o Dvořáku i Erichu Wolfgangu Korngoldu.

Pročitajte više