Svi želimo ovakve terase i balkone, evo što vam sve treba za proljetni makeover

Foto: 123RF

IMATE li balkon ili terasu, sigurno ih već na prve znake proljeća pretvarate u proljetnu oazu za ispijanje kavice i upijanje prvih sunčevih zraka. Kako bi vaša terasa ili balkon bili što ugodnije mjesto za boravak, savršeno je vrijeme da napravite proljetni makeover. Za osvježavanje ovih prostora možete napraviti male preinake namještaja ili dodati ukrase poput biljki ili jastučića za sjedenje. S druge strane, ako vaš balkon ili terasa zjape prazni ili služe kao odlagalište, možda baš ovog proljeća možete krenuti s njihovim uređivanjem. U nastavku donosimo nekoliko ideja kako preurediti vašu terasu ili balkon u mjesto na kojem ćete uživati ovoga proljeća, kao i tijekom čitavog ljeta.

Jastučići i dekice za što udobnije odmaranje

Kako bi vam odmaranje na balkonu ili terasi bilo što udobnije, opskrbite se gomilom mekanih jastučića i dekica. Tako ćete se moći udobno smjestiti i provesti sate čitajući, rješavajući križaljke ili jednostavno upijajući zrake sunca uz kavu ili čaj. Potražite jastuke za sjedenje koji dolaze u raznovrsnim uzorcima i bojama te tako sasvim jednostavno pružite novi izgled vašim stolicama i klupama.

Pretvorite staro u novo uz malo truda i inspiracije

Ponekad ne trebamo kupovati nove komade namještaja, treba nam samo malo inspiracije i kreativnosti da našem starom namještaju damo novo lice. Udahnite novi život svojim balkonskim stolicama i stolićima i obojite ih u proljetne tonove. Drvene stoliće i stolice možete obojiti u pastelne boje i tako uživati u šarenilu. Ako preferirate neutralnije boje poput bijele ili bež, dodatnu boju prostoru možete unijeti biljkama i ukrasima.

Odaberite biljke kojima ćete naglasiti boje i mirise proljeća

Najbolji način da na terasu i balkon donesete proljetni ugođaj je da ih ispunite zelenilom. Osobito ako se radi o malom balkonu u gradskoj sredini, biljke će vam dati osjećaj povezanosti s prirodom i dodir osvježenja. Svoj prostor možete ukrasiti cvijećem kojim ćete mu dati boje, poput lavande ili petunije. Poigrajte se i s teglama za cvijeće koje dolaze u različitim bojama i oblicima, od samostojećih do visećih. Ako već imate tegle s cvijećem, možda ih ovog proljeća možete prebojiti ili ukrasiti i dati im sasvim novi izgled. Osim cvijeća, možete posaditi i neke začinske biljke poput ljutih papričica, ili možete posaditi male povrtnice u teglama i tako na balkonu uzgajati svoj mali vrt. Dobra ideja su i začinske biljke poput ružmarina, bosiljka ili metvice. Osim što će širiti svježe mirise, ove biljke će vam pomoći da otjerate komarce i ostale dosadne kukce.

Na malim balkonima pametno iskoristite prostor

Ako imate mali balkon razmislite o nabavci sklopivih stolica i stolova. Tako možete uštedjeti na prostoru i pospremiti ih kada vam nisu potrebni ili kada trebate balkonski prostor za sušenje rublja, odlaganje bicikla ili nešto drugo. Na svom balkonu možete postaviti i viseću ležaljku, koju ćete moći ponijeti sa sobom i kada idete na piknik ili kampiranje u prirodu.

Na većim terasama uredite prostor za druženje i objedovanje

Ako imate veću terasu možete je opremiti vrtnom garniturom i tako dobiti pravi mali vanjski dnevni boravak, gdje ćete moći provoditi vrijeme i objedovati. Veće vrtne garniture idealan su izbor ako volite popodnevna druženja s prijateljima uz kavu ili čaj. Imat ćete i odlično mjesto za pozvati prijatelje na vrtnu zabavu uz koktele, pivo i roštilj. Proljeće je divno vrijeme za preseliti se u dnevni boravak na otvorenom.

Zaštitite se od sunca ili znatiželjnih pogleda

Kako biste dobili hlad u vrućim ljetnim mjesecima koji dolaze, svoj balkon ili terasu opskrbite zaštitom od sunca. Možete staviti zasjenu od bambusa, koja će vašem prostoru dati i rustikalni ukras, a ujedno će vam osigurati i intimnost prostora. Na terasu možete staviti suncobran, koji ćete moći rasklopiti ili sklopiti, ovisno o jačini sunca. Terasa može biti i odlično mjesto za sunčanje. Opremite se udobnom ležaljkom i prikupljanje preplanulog ljetnog tena može početi.

Lampe za uživanje u noćnom ugođaju

Svom balkonu ili terasi možete dati i posebni noćni ugođaj. Ukrasite ih malim ukrasnim solarnim lanternama raznih boja ili dodajte pokoju viseću lanternu. Za one koji vole detalje, tu su i male ukrasne solarne svjetiljke koje dolaze u obliku LED boca ili staklenki. Ako vam lampica nikad nije dosta, uvijek možete izvući i svoje ukrasne lampice iz božićnog asortimana i njima ukrasiti svoj balkon. Na svoju terasu također možete ugraditi zidne lampe, kao i podnu vanjsku rasvjetu koju možete postaviti u dvorištu. Poigrajte se svjetlima i kreirajte za sebe lijepi, romantični večernji ugođaj.

Ovo su samo neke od ideja za proljetni makeover vaše terase ili balkona, a još inspiracije potražite u Pevexovoj ponudi vrtnog sezonskog asortimana.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Pevexom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više