Svijet sluša Bowieja više nego ikad: Prodaja njegovih albuma nezaustavljivo raste

Foto: Splash

KAO ŠTO TO obično biva, nakon smrti glazbenika prodaja njegovih albuma i pjesama višestruko se povećava. To se moglo očekivati i nakon jučerašnjeg iznenadnog odlaska legendarnog Davida Bowieja.

Njegov novi album "Blackstar", objavljen samo dva dana prije njegove smrti, odmah po objavljivanju pokupio je odlične kritike. NME piše kako se očekuje da će Bowijev zadnji album biti na broju 1 po broju prodanih primjeraka ovoga tjedna u Velikoj Britaniji. Također, očekuje se i porast broja primjeraka njegovih starijih albuma i singlova.

U Novom Zelandu se, primjerice, to već dogodilo – sedam od deset najprodavanijih albuma na iTunesu zauzima upravo Bowie. Na američkoj ljestvici slična je situacija; najprodavaniji album je "Blackstar", dok drugo mjesto zauzima kompilacija njegovih hitova "The Best of Bowie". Prvo mjesto na Amazonu, već pogađate, također pripada "Blackstaru".



Spotify, jedan od najvećih glazbenih streaming servisa, objavio je da je slušanost pjesama preminulog glazbenika porasla za ogromnih 2700%.

Oni navode da to nije ništa neobično u ovakvim slučajevima – nakon smrti B.B. Kinga prošle godine, slušanost je porasla za 9800%, a nakon smrti Loua Reeda u 2013. godini streaming njegovih pjesama porastao je za 3000%.

Pročitajte više