Svjedočanstva o silovanjima: "Kroz suze sam vidjela spermu kako pluta u kadi"

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZAVRŠILO je suđenje bivšem holivudskom producentu Harveyu Weinsteinu. Weinstein je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji i silovanje bivše glumice Jessice Mann. Ovaj slučaj inspirao je pokret #MeToo te su mnoge žene počele dijeliti svoja iskustva vezana uz fizičko i psihičko zlostavljanje.

Više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualno zlostavljanje od početka #MeToo pokreta u listopadu 2017. godine, ali se producentu sudilo samo za optužbe koje su podnijele Mann i Haleyi. Jessica Mann ga je optužila za silovanje u ožujku 2013., a Haleyi za tjeranje na oralni seks u srpnju 2006. godine.

"Prvi put kad sam ga vidjela golog, mislila sam da je deformiran ili interseksualan. Nisam znala je li žrtva opeklina, ali to bi imalo smisla. Nema testise i čini se da ima vaginu. No ima penis. Jednom je i pišao po meni. Bilo je to kao odbacivanje nakon što sam poslužila svrsi", rekla je Mann u svom svjedočenju pred porotom i otkrila kako ju je Weinstein dok je urinirao po njoj upitao je li ikada doživjela zlatni tuš.

Porota je čula svjedočenja još četiriju žena. Glumica Annabella Sciorra rekla je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je. Optužba se zbog zastarjelosti nije mogla tretirati kao odvojen zločin.

"Udarala sam ga šakama i nogama, pokušala sam ga maknuti od sebe, a on je rekao da ovo ostaje između mene i njega", rekla je Sciorra pred sudom.

Tužitelji su Weinsteina tijekom suđenja prikazivali kao serijskog predatora koji je manipulirao ženama obećavajući im da će im otvoriti vrata u svijetu filma, mameći ih u hotelske sobe i privatne apartmane gdje bi ih potom napadao.

Za silovanje ga je optužila i glumica Rose McGowan, koja je svoje iskustvo opisala u memoarima pod naslovom Brave.

"Ukočila sam se, kao kip. On je glasno uzdisao, a ja sam kroz suze vidjela njegovu spermu kako pluta na jednom mjehuriću u jacuzziju", napisala je glumica u memoarima i otkrila da ju je odvjetnik savjetovao da o svemu šuti jer joj nitko neće vjerovati.

Weinstein, koji je publici poznat po produciranju filmova kao što su Engleski pacijent i Zaljubljeni Shakespeare, osporio je optužbe i rekao da su seksualni susreti bili s pristankom.

"Napravio sam više filmova koje su režirale žene i o ženama nego ijedan drugi filmaš, a govorim o vremenu prije trideset godina. Ne govorim o tome sad, kad je to u modi. Ja sam to prvi napravio. Ja sam bio pionir", rekao je Weinstein.

"To je sve izbrisano zbog onoga što se dogodilo. Moj rad je zaboravljen", zaključio je, ničim ne pokazujući da se kaje zbog onoga za što je optužen.

Weinsteinu prijeti 25 godina zatvora, a konačna kazna bit će mu izrečena 11. ožujka,

Pročitajte više