Svjetski poznatog kompozitora filmske glazbe oduševile zadarske Morske orgulje

Foto: Iva Perinčić

KOMPOZITOR filmske glazbe Toby Chu u utorak je doputovao u Zadar kako bi čuo neobičnu glazbu koju proizvode Morske orgulje. U Hrvatsku je stigao na poziv Turističke zajednice grada Zadra koja je u njegovom dolasku vidjela priliku za dodatnu promociju grada i njegove najglasovitije atrakcije.

"Chu je želio čuti i našu tradicionalnu dalmatinsku klapsku glazbu u sakralnom ambijentu, a želja nam je napraviti snimku koja bi istražila mogućnosti a capella klapskog zvuka, kao dijela nekog od filmskih projekata na kojima Chu radi", rekao je zamjenik predsjednika TZ Zadra Dražen Grgurović.

Kako se moglo čuti, ovaj kompozitor zainteresiran je i za mogućnost outsourcinga glazbe u Zadru. što znači da bi ili glazbu koju on napravi izvodili zadarski izvođači ili bi dijelove kompozicija za filmske projekte odradili zadarski kompozitori.

Chu je komponirao glazbu ili surađivao na glazbi za filmove poput "Kelly & Cal", "Deja Vu", "Tron: Legacy" i "Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar" te brojnim serijama. Trenutno radi na glazbi za jedan film o oceanu, tako da je posjet Orguljama došao u pravom trenutku. Klapskom glazbom zarazila ga je supruga, koja potječe iz Hrvatske.

Podsjetimo, prije pet mjeseci veliku promociju za Hrvatsku i hrvatski turizam napravio je Floyd Mayweather, koji je na svom službenom Facebook profilu podijelio tekst o orguljama u Zadru.

"Postoji mjesto na Jadranskom moru u Zadru u Hrvatskoj koje je jedinstveno u svijetu. Možda izgleda kao jednostavno mramorno stubište uz obalu, ali ono što je skriveno ispod stepenica je kreacija hrvatskog arhitekta Nikole Bašića. Ono što na prvu izgleda kao mjesto gdje se možete nakratko odmoriti, ustvari je ogromni glazbeni instrument, koji svira more i svaki zvuk je jedinstven", pisalo je na portalu FloydMayweather411.

Pročitajte više