Tajanstveni čovjek s plaže: Mogao bi se rasvijetliti misterij star 71 godinu

Foto: Wikipedia

JEDAN od najvećih misterija u povijesti Australije mogao bi dobiti rješenje zahvaljujući modernoj tehnologiji. Radi se o slučaju poznatom kao "čovjek iz Somertona". 

Australske vlasti dopustile su ekshumaciju tijela muškarca koje je pronađeno u prosincu 1948. na plaži Somerton nedaleko od grada Adelaidea bez ikakvih identifikacijskih dokumenata. Iako su tadašnji mediji tom slučaju posvetili veliku pozornost, njegov identitet nikad nije bio otkriven. Liječnici su tom prilikom ustvrdili da nije umro prirodnom smrću, već su zaključili da se radi o ubojstvu ili samoubojstvu, a kao uzrok smrti su sumnjali na otrov. 

Puno pozornosti je privukla činjenica da su, osim što kod sebe nije imao nikakve dokumente ni novčanik, s njegove odjeće izrezane sve etikete. Također se njegovo zubalo nije podudaralo ni s jednom snimkom zubiju do koje su mogli doći. Kod sebe je imao samo neiskorištenu kartu za vlak, dopola popušenu cigaretu, češalj te pola paketa žvakaćih guma i šibice. 

Mjesec i pol kasnije na željezničkoj postaji u Adelaideu otkriven je kofer koji je tamo netko ostavio krajem studenog. S kofera je također bila uklonjena etiketa pa je policija zaključila da je pripadao nepoznatom muškarcu. Naknadnom pretragom ispostavilo se da je u hlačama misterioznog muškarca postojao tajni pretinac u kojem su pronašli istrgnutu stranicu iz knjige poezije na kojoj je stajao natpis Tamam-Shud.  

Policija je kasnije pronašla knjigu iz koje je bila istrgnuta ta stranica, a u njoj je bio otisak nekakvog koda ispisanog slovima koji nitko nikad nije uspio dešifrirati. U knjizi su pronašli  telefonski broj stanovite Jessice Ellen Thomson koja je tvrdila da muškarca nikad u životu nije vidjela. Policija ju je nakon detaljnog ispitivanja prekrižila s liste sumnjivaca, a godinama nakon njene smrti njena kći Kate je otkrila da je njena majka tečno govorila ruski, te da je cijeli život sumnjala da joj je majka ruska špijunka. 

Kate tvrdi da vjeruje da je njena majka poznavala muškarca, a supruga njenog pokojnog brata Robina smatra da je Robin dijete muškarca s plaže i Jessice Ellen. Obitelj je zatražila da se provede DNK testiranje kako bi se dokazalo je li to istina, a u listopadu ove godine je to odobreno, ali testiranje se tek treba provesti. 

Pročitajte više