Tajna kultnog filma: Da Tito nije umro, "Ko to tamo peva" bi imao sasvim drugačiji kraj

Screenshot: YouTube

KNJIŽEVNIK, dramski pisac i scenarist Dušan Kovačević otkrio je tajne sa snimanja kultnih jugoslavenskih filmova.

Među filmovima na kojima je radio su "Maratonci trče počasni krug", "Radovan Treći", "Sabirni centar", "Balkanski špijun", "Profesionalac", "Ko to tamo peva", a gostujući u emisiji "Veče s Ivanom Ivanovićem", otkrio je kako je trebao izgledati kraj filma "Ko to tamo peva".

"Titova smrt nas je spriječila da završimo "Ko to tamo peva". Imali smo u scenariju scenu kada izađu ona dva dječaka iz autobusa. Tada se trebalo pojaviti nekoliko životinja i sve je trebalo sličiti na scenu apokalipse. Direktor filma bio je u dogovoru s vlasnikom cirkusa u Italiji, koji dolazi u Beograd i ima dresirane životinje. Umire Josip Broz, zabranjuje se ulaz svim strancima. Mi moramo završiti film, i on se završava onako kako je završen. To što nije snimljeno kao kraj, to je početak 'Undergrounda'", pojasnio je.

Otkrio je i da je inspiraciju za pisanje "Balkanskog špijuna" našao u putovanju u Ameriku, odnosno događajima prije njega. Tad ga je posjetio inspektor i ostavio mu posjetnicu, ali i neugodan osjećaj koji ga je inspirirao.

"Kada sam se vratio s puta, čeka me brat i kaže: "Hajde kod mene, nećeš moći odmah u stan. Stan je obijen i plombiran. Mora doći policija da pronađe tragove." Dolazi policija, ne nalazi da je išta ozbiljno ukradeno. Nestao mi je samo jedan sat, dosta vrijedan, i popili su mi skoro cijelu bocu viskija. Samo su mi ispreturali neke tekstove. I tako počinje "Balkanski špijun". Pozovu čovjeka na razgovor, on se uplaši. Da bi dokazao da je lojalan, počinje raditi ono što ne treba raditi", rekao je.
 

Pročitajte više