Tajna uspjeha: Zašto je penzić Toni postao tolika zvijezda?

Foto: Borna Filic/PIXSELL

AKO imate profil na društvenim mrežama vjerojatno ste u posljednjih desetak dana naišli na barem jedan video 82-godišnjaka koji novinarima u prolazu dobacuje sada već legendarnu mudroliju: "Vježbaj, pizda ti materina!"

Naravno, radi se o trenutno najvećoj internetskoj zvijezdi, umirovljeniku Taljatu Selmaniju ili samo Toniju, koji je svojim savjetima za zdrav život osvojio čitavu regiju i tako postao prva velika viralna zvijezda u 2019. 

Osim klasičnog mahnitog dijeljenja videa i bezbroj memeova koji su na više ili manje duhovit način implementirali njegov citat, uslijedile su i poslovne ponude pa je Toni u vrlo kratkom vremenu počeo reklamirati sve i svašta.

Kako to i inače ide s ovakvim pričama, pretjerana eksponiranost vrlo brzo dovela je i do istrošenosti materijala pa su oni osjetljiviji već počeli javno iskazivati antipatije prema ljudima koji dijele svaku izjavu ove novopečene zvijezde. Međutim, još nitko nije pokušao dati odgovoriti na pitanje što je toliko oduševilo ljude i kako je jedna najobičnija izjava postala nezaobilazan meme u bespućima društvenih mreža.

U čemu je fora?

Je li Toni uistinu artikulirao ono što mnogi misle, ali nisu bili u stanju strpati u jednu rečenicu? Možda. Fizička aktivnost zaista je bitna, a umirovljenici zaista imaju naviku opsjedati čekaonice domova zdravlja. S druge strane, radi se o takvim općim mjestima da se o tome ne isplati ni pričati. 

Radi li se možda o tome da ljudi jednostavno vole kvalitetno plasiranu psovku na mjestima na kojima ih inače ne očekujemo, i to od osoba koje na prvi pogled ne djeluju kao netko od koga psovku očekujete? Imidž starijeg gospodina djeluje kao savršen teren za kontrast koji je i inače temelj velikog broja viralnih videa, a u cijeloj priči nikako ne smijemo zanemariti ni njegovu neupitnu karizmu zbog koje se, na kraju krajeva, i istaknuo u masi bezličnih sugovornika koji su trabunjali nešto o gripi.  

Ipak, na kraju dana, čini se kako je najuvjerljivija teorija to da je Tonijeva izjava jednostavno – primjenjiva. 

U svom izvornom obliku je savršena za period nakon blagdanskih prežderavanja ili pak našu urođenu sklonost ljenčarenju, a možete je i vrlo lako parafrazirati i koristiti u bezbroj nepovezanih situacija, što je ključno za uspjeh svakog memea. 

Isto tako, posjeduje simpatičnu karakteristiku koju u prvom redu pripisujemo Toniju koji je s nevjerojatnom lakoćom i samouvjerenošću otpilio općeprihvaćeni stav da je gripa nešto stvarno i nešto na što ne možete utjecati šetnjama i sklekovima. Doduše, to je malo razljutilo dosadne internetske kritičare koji su istog trena najašili na Tonija kao da je Pernar, iako je razlika više nego očita svakome tko je na razmišljanje o ovoj temi potrošio više od jedne minute. 

Od "lik je zakon" do "opet ovaj lik"

U cijeloj priči zapravo najviše iznenađuje sve kraći rok trajanja viralnog hita ovog tipa. Naime, bila su potrebna svega tri ili četiri dana da Toni potpuno ispuca svoju dobrodošlicu i, zahvaljujući mahnitom dijeljenju, prevali put od "lik je zakon" do "o ne, opet ovaj lik". 

No, čini se da je to priroda suvremenih viralnih zvijezda koje više ne uživaju dugotrajnost kakvu su nekoć imale zvijezde mnogobrojnih forvarduša. Dovoljno je da nekoliko vaših nekul prijatelja podijeli video da isti postane prežvakan.

Bilo kako bilo, Toni je dobio puno više nego što bi bilo tko normalan očekivao od pretjerano korištenog formata kao što je glas naroda. PR mozgovi odmah su ga iskoristili u svojim online kampanjama, mediji su postavili sto i jedno pitanje vezano uz sto i jednu temu, a ako ste ikad imali priliku susresti ga u gradu, vjerojatno vas je zatekla novonastala popularnost koju trenutno uživa. Svi žele opaliti fotku s čovjekom koji je izjavio "vježbaj, pizda ti materina". 

I koliko god to djelovalo kao prizor koji kao da je izvučen iz nekog skeča čiji je cilj ismijati ideju popularnosti, činjenica je da je to svijet u kojem živimo. 

   

Pročitajte više