Tatjana, Cindy, Naomi, Christy i Linda. Kultna petorka čija je ljepota dio povijesti

Foto: Profimedia

TATJANA PATITZ bila je dio kultne petorke 80-ih i 90-ih. Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Tatjana Patitz i Christy Turlington smatraju se "originalnim supermodelima". Obilježile su ne samo jedno cijelo desetljeće, već i čitavu povijest mode.

>>Preminula Tatjana Patitz, jedan od pet kultnih supermodela 90-ih

One su bile najpoznatije žene svijeta u to vrijeme, a obilježila ih je legendarna izjava Linde Evangeliste da "ne ustaju iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevno". Njih pet pojavilo se na povijesnoj naslovnici Voguea 1990. godine, koja je kasnije inspirirala Georgea Michaela za spot za pjesmu Freedom. Tatjanu Patitz često su opisivali kao "crnu ovcu" te petorke jer je bila mnogo samozatajnija od ostalih manekenki.

Mnogi zbog toga u "kultnih pet" često ubrajaju Claudiju Schiffer umjesto nje, no činjenica je da je Tatjana zaista bila jedna od prvih pet, odnosno jedna od prvih supermodela kakve danas poznajemo. Nakon 90-ih rijetko ih se moglo vidjeti zajedno. 2018. godine Donatella Versace okupila je neke od njih na reviji u čast svog brata Giannija, no među njima nije bilo Tatjane.

Pa prisjetimo se pet veličanstvenih.

Cindy Crawford

Cindy Crawford počela se baviti manekenstvom u srednjoj školi, a iako je dobila stipendiju za studij kemijskog inženjerstva, odustala je nakon jednog semestra kako bi nastavila karijeru modela. Postala je jedna od najuspješnijih u povijesti, a njenim stopama krenula je posljednjih godina i kći Kaia.

Službeno je napustila modeling 2000. godine.

Christy Turlington

Christy Turlington nekoć su nazivali najljepšom ženom na svijetu, a 2014. godine uvrštena je na Timeov popis 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Dugo ju je pratio glas "najsimpatičnije manekenke na sceni". Bavi se humanitarnim radom, ima svoju beauty te modnu liniju.

Modelingom se prestala baviti full-time već 1994. godine. "Zaključila sam da je bolje da završim s tim kad ja to odlučim, a ne kad netko drugi to odluči za mene", rekla je tad.

Linda Evangelista

Kanađanka Linda Evangelista karijeru je započela u New Yorku 1984. godine. 

Godine 1988. ošišala je svoju dugu kosu u pixie stil, čime je započela frizerski trend poznat kao - Evangelista. Zvali su je "kameleonom modne industrije" jer se lako prilagođavala svakom brendu. U povijest je ušla s izjavom: "Ne dižemo se iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevno."

Modeling je napustila 1998. godine da bi se nakon tri godine ponovno vratila. 2021. godine javno je progovorila o tretmanu CoolSculpting koji joj je deformirao lice.

Naomi Campbell

Naomi Campbell rođena je u Londonu. Prvi posao dobila je sa sedam godina, u spotu za pjesmu Is This Love Boba Marleya. U početku je namjeravala biti plesačica, ali ju je uočio jedan modni agent pa je završila na naslovnici časopisa Elle prije svoje 16. godine.

Jedna je od najpoznatijih manekenki svih vremena, nosi nadimak Crna pantera, a aktivna je i danas.

Tatjana Patitz

Tatjana Patitz bila je njemačka manekenka i glumica koja je stekla međunarodnu superslavu 1980-ih i 1990-ih. Radila je s najvećim svjetskim brendovima i krasila naslovnice najvećih modnih magazina. Uvijek se držala dalje od očiju javnosti pa je njeno ime bilo manje razvikano nego što je to bio slučaj s Naomi, Cindy, Lindom ili Christy.

"Bila je daleko manje vidljiva od svojih vršnjakinja – misterioznija, odraslija, nedostižnija – i to je imalo svoju privlačnost", opisala ju je jednom Anna Wintour.

Tatjana je preminula s 56 godina.

Pročitajte više