Taylor Swift na novom albumu spominje bivše, ali i svoju slavnu neprijateljicu

Foto: Profimedia

Taylor Swift objavila je jučer novi album The Tortured Poets Department, koji je odmah po izlasku podigao veliku prašinu, pogotovo jer pjevačica na njemu govori o nekim svojim bivšim partnerima. The Sun je izbrojio da se Swift do sada u svojim pjesmama na prethodnim albumima obračunala s 14 bivših dečkiju, a na novom albumu na tapetu su se, prema mišljenju fanova, našli Matty Healy i Joe Alwyn, ali i Kim Kardashian.

O bivšem dečku Joeu Alwynu

Swift je s britanskim glumcem Joeom Alwynom bila u vezi šest godina, a prekinuli su na proljeće 2023. Pop zvijezda je glumca, prema mišljenju fanova, opjevala u pjesmi So Long, London za koju smatraju da opisuje njezin gorki rastanak od Alwyna, s obzirom na to da pjesma opisuje kraj dugogodišnje veze.

"Vidjela sam u mislima svjetla trajekta kroz maglu / Ostala sam smirena i nosila težinu rascjepa / Privukla sam ga čvršće svaki put kad je odmicao", pjeva Taylor, vjerojatno aludirajući na to da se Alwyn distancirao u njihovoj vezi nakon što se ona preselila s njim u njegov dom u Hampstead Heathu u sjevernom Londonu.

"Ostavila sam sve što sam znala / Ostavio si me u kući kraj Heatha / Prestala sam s oživljavanjem, nakon svega nema svrhe / Duh je otišao, nikada se nećemo osvijestiti / I ljuta sam što si dopustio da ti dam svu tu mladost besplatno", pjeva Swift na So Long, London, aludirajući vjerojatno na svoju razočaranost zbog toga što se nije udala za glumca.

Upravo zbog tih stihova njezini obožavatelji pohrlili su na društvene mreže i bombardirali britanskog glumca brutalnim komentarima o njihovoj vezi, zbog čega je Alwyn morao isključiti komentare na svom Instagramu. Međutim, to nije spriječilo njezine fanove da odu na X, gdje su podijelili svoja razmišljanja o njihovom prekidu.

"Želite da pustim Joea Alwyna na miru nakon So Long, London? Biste li pustili čovjeka da živi slobodno da povrijedi vašu majku?", "Slušam So Long, London i samo jedno kratko pitanje za Joea Alwyna... Što si učinio našoj djevojčici Taylor?", "So Long, London... Joe Alwyn, dobrodošao na svoju pjesmu", bili su samo neki od komentara na X-u.

O kratkoj romansi s Mattyjem Healyjem

U pjesmi The Smallest Man Who Ever Lived, fanovi smatraju, Swift je "napala" svog bivšeg dečka Mattyja Healyja. Mnoge je iznenadila ova aluzija na kratku vezu od dva mjeseca prošle godine koju je Taylor imala s Mattyjem nakon prekida s Joeom Alwynom.

"Pokušao si kupiti neke tablete od prijatelja mojih prijatelja / Ali oni su te samo ignorirali / Sada znaš kakav je to osjećaj", pjeva Taylor u The Smallest Man Who Ever Lived, a obožavatelji su to shvatili kao referencu na Healyja.

Stihovi se odnose na čovjeka u "odijelu Jehovinog svjedoka" koji je "pokvario moje sjajno ljeto", kako među ostalim pjeva Swift. Healy je poznat po nošenju odijela tijekom nastupa, a vjeruje se da se par razišao prošlog ljeta, a osim toga, pjevač benda The 1975 je i ranije bio iskren o svojim problemima s drogom.

Njegova teta Debbie Dedes otkrila je kako je Healy reagirao na pjesmu. "On neće biti uopće iznenađen pjesmom. On i ona znaju što se događalo", rekla je za Daily Mail. Dodala je kako je njezin nećak "vrlo sretan" u novoj vezi i da obitelj "zna nešto više o tome što se događalo" s Taylor "nego što je poznato medijima".

Kim Kardashian

Fanovi Taylor Swift uvjereni su da je pjevačica poslala poruku dugogodišnjoj neprijateljici Kim Kardashian u pjesmi thanK you aIMee. Naime, sam naslov pjesme krije ime Kim, posebno istaknutim velikim slovima u naslovu.

Pjesma govori o naizgled izmišljenoj svađi koju je Swift imala sa ženom imena Aimee iz svog rodnog grada. U pjesmi Swift opisuje Aimee kao bullyja kojeg su ljudi na kraju slavili i podržavali. "All that time you were throwing' punches, I was buildin' somethin'", pjeva Swift u pjesmi. Odnosno ukratko - dok si me ti pokušavala srušiti, ja sam gradila.

Mnoge je to podsjetilo na situaciju iz 2016. kada su Kim Kardashian i Kanye West umalo uništili reputaciju Taylor Swift. Naime, Kanye je te godine izdao pjesmu pod nazivom Famous, u kojoj je vrlo izravno napao Taylor Swift, a njegova tadašnja supruga Kim tvrdila je da je pjevačica pristala na to i objavila, kako se kasnije doznalo, potpuno izvrnutu verziju telefonskog razgovora Kanyea i Taylor.

Svijet je tad potpuno okrenuo leđa Swift, američki mediji nazivali su je lažljivicom, a milijuni fanova klana Kardashian ostavljali su joj zmije pod objavama na društvenim mrežama. Swift se u tom periodu bila povukla iz javnosti, da bi se vratila s danas legendarnim albumom Reputation, u kojem se obračunala s Kanyeom i Kim i otkrila pravu istinu iza svega.

@carapaigemusic #greenscreen im unwell @Taylor Swift @Taylor Nation #ttpd #taylorswift #swiftie #swifttok #thankyouaimee ♬ thanK you aIMee - Taylor Swift

Još jedan stih dao je fanovima naslutiti da je thanK you aIMee poruka Kim Kardashian. "And one day, your kid comes home singin' a song that only us two is gonna know is about you", pjeva Taylor govoreći o situaciji gdje dijete njene neprijateljice "Aimee" pjeva njenu pjesmu. Mnogima je to indikativno jer je nedavno objavljen video u kojem North West, kći Kim i Kanyea, pjeva jednu Taylorinu pjesmu.

Opjevala je i sadašnjeg dečka

Mnogi njezini fanovi uvjereni su da je pjesma The Alchemy inspirirana vezom pjevačice i zvijezde Kansas City Chiefsa Travisa Kelcea jer sadrži reference na pojmove američkog nogometa, uključujući momčad, klupe, pobjednički niz i trofej, a također sadrži rečenicu: "Dakle, napravim touchdown, nazovi amatere i izbacite ih iz tima."

Taylor je s Kelcejem počela izlaziti prošle godine, a njezin dolazak na Super Bowl dospio je na naslovnice medija diljem svijeta, kao i poljubac s Kelcejem nakon pobjede Chiefsa. Kelce, koji je nedavno dobio ulogu voditelja emisije Are You Smarter Than A Celebrity?, rekao je da je poslušao dijelove albuma, ustvrdivši da je "nevjerojatan".

Tajni dvostruki album

Podsjećamo, danas je izašao novi, 11. album Taylor Swift pod naslovom The Tortured Poets Department. Pjesme su se na streaming servisima pojavile točno u ponoć po američkom vremenu, odnosno u 6 ujutro po srednjoeuropskom.

Na albumu se nalazi 16 pjesama (i još četiri bonus pjesme, po jedna na četiri ekskluzivna vinilna izdanja), među kojima su i suradnje s Postom Maloneom te Florence and the Machine. Na pjesmama je s Taylor radio i Aaron Dessner iz The Nationala te njen dugogodišnji suradnik Jack Antonoff. 

Samo dva sata nakon izlaska prvog dijela, Swift je objavila i drugi "tajni" dio albuma na kojem se nalazi još 15 pjesama i nazvala ga TTPD: The Anthology.

Pročitajte više