Tekst iz 1990.: Zašto je Jugoton naziv ploče grupe Magazin smatrao opasnim

Screenshot: YouTube

TONČI HULJIĆ, hrvatski glazbenik, tekstopisac i glazbeni producent, jučer je proslavio 62. rođendan. Tim povodom u suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst iz 1990. o ploči grupe Magazin čiji su naziv smatrali "opasnim". Tonči je u Magazinu započeo karijeru, a za slavni splitski bend napisao je niz hitova.

Veljača 1990.: U zadnje vrijeme itekako je postalo popularno pričati o nacionalizmu. Pronalazimo ga i tamo gdje stvarno ne postoji, a tamo gdje ga ima, izgleda da ga ne opažamo. Pa ipak, primjer koji ćemo opisati zaista svjedoči da se od buhe može napraviti slon.

Naime, splitska grupa Magazin izdala je ploču pod nazivom Dobro jutro. Međutim, ploča se trebala zvati Ljube se dobri, loši, zli. No u Jugotonu su smatrali da je taj naziv opasan i da u sebi ima primjese nacionalizma.

Kako i zašto - zaista nam nije poznato, ali iz konteksta zbivanja očito se smatralo da bi se pojedini pridjevi mogli poistovjetiti s nekim narodima. Naravno, nikome nije objašnjeno bi li možda Albanci bili dobri, Slovenci loši ili Srbi zli, ili bi Srbi bili dobri, Hrvati loši, a Slovenci zli?

U svakom slučaju ovaj nonsens zaista govori da se u nekim stvarima itekako pretjeruje pa se i u nevinim pjesmuljcima traže opasne političke kvalifikacije. O svemu ovome itekako bi morali nešto konkretnije reći Tonči Huljić, šef Magazina, ili odgovorni u Jugotonu jer šutnja zaista nema smisla. Bilo kako bilo, bolje bi bilo da se ljubimo, a da razumnije razmišljamo, bez obzira jesmo li dobri, loši ili zli.

Bez obzira na sporni naziv pjesme, Magazin je te godine nastavio s koncertima. 

Napisao: Damir Strugar

Magazin će nastaviti s radom - s Ljiljom ili s nekom drugom pjevačicom

Seriju atraktivnih koncerata u Ciboni nastavlja jedna od najpopularnijih jugoslavenskih grupa - Magazin. Popularna grupa, koja se trenutno nalazi na velikoj, a možda i oproštajnoj turneji, barem što se tiče Ljilje Nikolovski, najavljuje feštu u Zagrebu 12. ožujka.

Naši reporteri koji su pratili Magazin na nekoliko posljednjih koncerata govore da se "skladištari" nalaze u odličnoj formi te da se za njihove koncerte ulaznice razgrabe kao da se dijele badava.

Mnogi dolaze zbog hitova, ali ima i onih koji su načuli o skorom Ljiljinom odlasku iz grupe pa na koncerte dolaze isključivo radi nje. No dečki su jednoglasni u tvrdnji da će Magazin nastaviti s radom - s Ljiljom ili s nekom drugom pjevačicom.

(TOP, 1990.)

Pročitajte više