Telegraph: Ne smijete napustiti Hrvatsku dok ne probate ovih deset jela

Foto/Screenshot: Telegraph/Facebook/Instagram

BRITANSKI Telegraph nahvalio je deset hrvatskih jela u tekstu naslova "Ne smijete napustiti Hrvatsku dok ne probate ovih deset jela".

Tekst je dio serije članaka o gastronomiji najpopularnijih europskih odredišta, a sad je na red došla Hrvatska. Inače, Telegraph je prije nekoliko dana Istru uvrstio na popis lokacija za najbolje odmore na svijetu, što se hrane i vina tiče.

Popis koji je Telegraph predstavio svojim čitateljima izgleda ovako:

1. Paški sir i pršut

"Paški sir (ovčji sir s otoka Paga) i tanko narezani pršut na ovalnim pladnjevima tradicionalno je predjelo u restoranima i konobama diljem Hrvatske. Uz pregršt crnih maslina kao ukras", piše ugledni britanski list. Svojim su čitateljima preporučili da ovo jelo kušaju upravo na Pagu te da posjete ondašnju siranu Gligora.

2. Salata od hobotnice

O omiljenom jelu pišu kao savršenom laganom ručku za vrijeme vrućih ljetnih dana ili kao idealno predjelo za večeru. Čitateljima su objasnili da se radi od hobotnice, luka, peršina, maslinovog ulja i octa, ali i da mnogi ljudi dodaju još neke sastojke. Preporučili su kušati ovo jelo u konobi Lambik u Milni na Hvaru te u restoranu Filippi na Korčuli.

3. Crni rižoto

"Radi se od riže, sipe, crnila, luka, češnjaka, crnog vina i maslinovog ulja. Ovaj ukusni rižoto obojan je crnilom sipe, a naći ćete ga u ponudi diljem hrvatske obale", pišu Britanci. Za ovo jelo, preporučuju posjetiti restoran Gverović - Orsan u Zatonu kod Dubrovnika.

4. Fuži s tartufima

 Nahvalili su tartufe koji rastu u šumama doline Mirne u unutrašnjosti Istre te ih nazvali pravim "gurmanskim užitkom". Objasnili su čitateljima i da su fuži tradicionalna, ručno rađena istarska tjestenina, a savjetuju ovo jelo probati u restoranu Zigante u Livadama te na seoskom domaćinstvu Tončić u blizini Oprtlja.

5. Brudet

"Brudet (ili brodet ili brujet, ovisno o području) je sporo kuhana mješavina riba u koje se uz kombinaciju raznih vrsta riba dodaje luk, rajčica, vino, začinsko bilje, a služi se s palentom", opisali su Britanci, a posebno su naglasili i hvarsku gregadu u kojoj se koriste ribe, krumpir, luk i bijelo vino. Savjetovali su brudet kušati na Palmižani, zatim u Pojodi na Visu te u Rovinju u ResoLution Signature restoranu.

6. Škampe na buzaru

"Svježi, cijeli škampi na tavi s maslinovim uljem i češnjakom, nakon čega slijedi sjeckana rajčica i bijelo vino. Kuha se 10-15 minuta. To je metoda koja se zove buzara - i preukusna je", napisali su i savjetovali čitateljima da ne zaborave umak "potoćati" s komadom kruha. Najbolju buzaru probali su u konobi Fičović u mjestu Hodilje, u blizini Stona. 

7. Svježa riba

"U tipičnoj konobi možete birati između pladnja raznih vrsta riba (najčešće komarča, zubatac, lubin i kovač). Ribu će vam zatim izvagati, ispeći na roštilju i poslužiti jednostavno s maslinovim uljem i limunom. Klasični dalmatinski prilog je blitva s krumpirom", kažu Britanci i preporučuju čitateljima da potraže mjesta gdje je glavni kuhar ujedno i ribar, da osiguraju svježu ribu. Kao jednu od najboljih navode konobu Strižnja na Kornatima.

8. Sarma

Ako ste pomislili da su se Britanci fokusirali samo na morska jela, bili ste u krivu. Objasnili su da je sarma turskog porijekla te da je riječ o listovima kupusa punjenima mesom i rižom). Također, naglasili su da se u Hrvatskoj koristi kiseli kupus, umjesto svježeg. Kao najbolje mjesto za sarmu preporučuju restoran Stari fijaker u Zagrebu.

9. Pečena janjetina

"Janjetina pečena na ražnju omiljeno je jelo u zemljama diljem bivše Jugoslavije. Dok putujete Hrvatskom, uz ceste ćete vidjeti restorane koji vani peku janjetinu na ražnju", kažu Britanci. Najbolja je po njima u konobi Kopačina na Braču, konobi Bukaleta na Cresu te u restoranu Boškinac u Novalji.

10. Peka

"Peka je željezni poklopac ili 'zvono' kojim se pokriva lonac koji se pospe žeravicom, kako bi se stvorila peć za sporo kuhanje", pokušali su objasniti Britanci svojim čitateljima te dodali da se pod pekom uglavnom nalaze hobotnica i janjetina, s krumpirom i drugim povrćem. "Imajte na umu da peku morate naručiti dan unaprijed", savjetuju i dodaju da su najbolju probali u konobi Dubrava na Srđu te u Koraćevoj kući u naselju Gruda u Konavlima.

Pročitajte više