Televizija Slovenije bijesna zbog Eurosonga, evo što zahtijevaju od EBU-a

Foto: EPA

Nakon finala ovogodišnjeg Eurosonga RTV Slovenija, koja tradicionalno vodi brigu o izboru slovenske pjesme za natjecanje, iznijela je neka od pitanja na koje traže odgovore od Europske radiodifuzne unije (EBU), kao rezultat ovogodišnjih događanja vezanih za natjecanje.

Televizija Slovenija od EBU-a traži podatke o glasanju slovenske publike, i to ne samo o broju glasova već točne podatke o tome kako je publika glasala. Ukupan rezultat izaziva izvjesne sumnje, posebno velik broj "novih" online glasača, kojih ranije nije bilo.

RTV Slovenija, između ostalog, traži preciznija objašnjenja od EBU-a o diskvalifikaciji Nizozemske te odgovore na pitanja u vezi s napisima pojedinih medija da su korišctena tehnička sredstva za zamjenu stvarnog zvuka i slike onoga što se događalo u dvorani, zatim o zabrani isticanja zastave EU, kao i o mogućem utjecaju sponzora na sadržaj događaja.

EBU je pozvao i na raspravu o uvođenju glasanja "ostatka svijeta". "Koje je to značenje i zašto bi građani zemalja koje ne sudjeluju na Eurosongu trebali utjecati na ishod natjecanja? Također bismo željeli da EBU učinkovitije uključi mišljenje članova EBU-a u donošenje ključnih odluka te da uspostavi demokratskiji sustav donošenja odluka", stoji u njihovim zahtjevima.

Pročitajte više