The Telegraph: Hrvatska ima najbolje plaže u Europi, Hvar i Rovinj u top 10 party destinacija

Foto: Shutterstock

NAKON što su Hrvatsku već uvrstili na popis najboljih novih destinacija te u top 10 ljetnih odredišta za obitelji s djecom, britanski mediji čak dvije hrvatske plaže stavili su i na sam vrh ljestvice najboljih skrivenih plaža u 2016. godini.

Na prvom mjestu našla se Palagruža, dok je drugo mjesto zauzeo prelijepi Mljet, a o obje plaže autorica britanskog Telegrapha piše u superlativima.

"Uzdižući se iz dubokog, modrog Jadranskog mora, udaljeni stjenoviti otočić Palagruža nalazi se na pola puta između Hrvatske i Italije", piše autorica o Palagruži, navodeći njegovu veličinu i spominjući svjetionik koji datira iz 1875. godine.

"Kroz povijest mnoge je putnike (koji su otok koristili kao smjernicu navigirajući otvorenim morem) Palagruža privlačila svojim fantastičnim položajem. Arheolozi su pronašli fragmente oslikanih keramičkih vaza i nakita iz perioda između 6. i 2. stoljeća prije Krista", piše dalje Telegraph spominjući da na otoku danas obitava samo svjetioničar. Dvije prelijepe šljunčane plaže, Stara Vlaka i Veli Žal, idealne su za one koji traže potpuni mir.

Autorica Mljet pak naziva "zelenim pribježištem od dubrovačih ljetnih gužvi" i podsjeća na nacionalni park s "prelijepim zelenim jezerima savršenim za plivanje".

"Francuski istraživač Jacques Cousteau je osobito volio Mljet - možete istraživati podzemne špilje i olupine uz pomoć lokalnog ronilačkog kluba", preporuča Telegraph.

Nakon Hrvatske na popisu su se našli i Turska, Grčka, Španjolska, Portugal, Sardinija i Francuska.

Hvar i Rovinj našli su se pak Telegraphovom popisu najboljih europskih beach party destinacija za sljedeću godinu, uz bok Ibizi, Portugalu, Turskoj, Francuskoj i Italiji.

Pročitajte više