Time: Film koji je snimao hrvatski direktor fotografije promijenit će Hollywoood

Foto: Press

SIGURNO ste i sami barem jednom uživali u nekom od brojnih projekata na kojem je radio poznati hrvatski direktor fotografije Vanja Černjul, a da toga niste bili ni svjesni.

Ipak, njegov je rad u svijetu kinematografije itekako cijenjen, a zadnji film na kojem je radio, Crazy Rich Asians, dospio je i na naslovnicu magazina Time.

Kako piše američki časopis, ovaj film će promijeniti Hollywood te je postao hit upravo zbog rastućeg utjecaja azijske kulture, a na Rotten Tomatoes već je pozitivno ocijenjen s čak 96 posto. Prema Forbesu, ovo bi filmsko remek-djelo moglo zaraditi više od 30 milijuna dolara, što nije ni čudno s obzirom na to da je ovo prvi film u 25 godina u kojem glume samo azijski glumci.

Osim ovog filmskog hita, Černjul je radio i na projektima kao što su Marco Polo, Bored to Death, House of Cards, Ugly Betty i mnogim drugim.

Ambiciozni Vanja svoje je prve snimateljske korake, nakon završenog studija zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, napravio radeći na dokumentarcima i kao ratni reporter. U Ameriku je stigao 1995. godine, a prvi veliki uspjeh doživio je tek 2008. radeći na dokumentarnom filmu Man on Wire.

U intervjuu koji je prije dvije godine dao za Index Černjul je rekao da ga priznanja i nagrade ne diraju previše.

"Sve te nagrade mogle bi značiti puno više da ih dobijete kad ste na početku karijere. Mene sad već svi znaju, nitko me ne može otkriti. U ovoj fazi to je bolje kao terapija za ego nego za karijeru. Sve se još uvijek svodi na to u kakvim ste odnosima s pojedinim ljudima i koliko vam vjeruju, tako da je to važnije od nagrade", rekao je.

Pročitajte više