Tip odlučio provesti 100 dana u moru kako bi doznao što će to učiniti njegovom tijelu

Foto: Instagram

PROFESOR Joe Dituri sa Sveučilišta u Južnoj Floridi odlučio je provesti 100 dana u moru kako bi vidio kakav će učinak imati na njegovo tijelo, piše LadBible.

Dituri, poznat pod nadimkom Dr. Deep Sea, objavio je kako je cilj njegove misije "učiniti more svojim staništem sve do ljeta", a bizarni eksperiment nazvan "Neptun 100" započeo je s prvim danom ožujka.

Život u moru

Dituri inače ima doktorat iz biomedicinskog inženjerstva, a eksperiment provodi s ciljem da pronađe nove načine za oživljavanje morskog okoliša te istovremeno testira medicinsku tehnologiju koja bi mogla spriječiti razne bolesti, piše u službenom priopćenju Sveučilišta.

Profesor će 100 dana živjeti u izolaciji na dubini od 10 metara, a učinak života pod morem pratit će psiholog i psihijatar. Naime, riječ je o izoliranom i ekstremnom okruženju sličnom produženom svemirskom putovanju koje će pomoći znanstvenicima da otkriju kakav to učinak ostavlja na ljudsko tijelo.

Želi oboriti svjetski rekord

Dituri se nada kako će uspjeti oboriti svjetski rekord u najdužem životu pod vodom pod atmosferskim pritiskom - 1.6 puta većim od pritiska na kopnu. Trenutni svjetski rekord iznosi 73 dana, a postigli su ga 2014. dva profesora iz Tennesseeja.

Eksperimenti pod vodom

"Razgovarat ćemo o biomedicinskom inženjerstvu, izvoditi eksperimente u biologiji i biomedicinskom inženjerstvu i dobro ćemo se zabaviti!" izjavio je profesor koji redovito objavljuje snimke na svom Instagram profilu.

"Ljudsko tijelo nikada nije bilo tako dugo pod vodom, pa ću biti pažljivo praćen. Ova će studija ispitati svaki način na koji ovo putovanje utječe na moje tijelo, ali moja je nulta hipoteza da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog tlaka", dodao je. Misija bi trebala završiti 9. lipnja.

Pročitajte više