Tko će nastupati u terminu koji je odbijen Mejašima? Gradonačelnik Pule nema pojma

Foto: Instagram

PULSKI gradonačelnik nema odgovor na pitanje tko će nastupati u terminu koji nije bio dostupan za sastav Mejaši. 

"Nemamo još kalendar cjelovitih događanja, moramo vidjeti što kaže Povijesni i pomorski muzej, koja je lista događanja na samom Kaštelu, imamo puno događanja u Areni, imamo bogatu sezonu ovo ljeto, puno fantastičnih koncerata", rekao je Zoričić za RTL Danas na pitanje tko onda nastupa 1. srpnja, na dan kad je nastup Mejaša odbijen zbog navodnog "prevelikog interesa".

"Dakle Povjerenstvo je odlučilo prema cijelom kalendaru događanja, a mi takvu odluku poštujemo. Ništa osobno, lani sam upoznao Mejaše, lijepo smo razgovarali, ništa nema s te strane. Povjerenstvo je to koje donosi odluku prema kriterijima iz 2014. i to je sve zaista normalno i legitimno. Zadnjih devet godina imate događaje koji se nisu održavali", pravdao se.

Na pitanje mogu li Mejaši tražiti novi datum, kaže: "Vidjet ćemo, oni kao organizator razgovaraju s Povijesnim i pomorskim muzejom koji onda sve šalje na Povjerenstvo. Zadnjih devet godina, otkad postoji Povjerenstvo, mnogi događaji zbog termina nisu bili u kalendaru. Zašto se sad stvorila priča, zaista ne znam."

"Ja ni svojoj djeci ne mogu zabraniti što da slušaju", poručio je. Dodao je i da je Mejaše upoznao lani, o čemu je Index danas ranije pisao.

Zabrana ili selekcija?

Podsjećamo, nakon što smo jučer objavili da je Grad Pula odbio izdati dozvolu hrvatskom sastavu Mejaši za koncert koji se trebao održati ispred Kaštela, oglasili su se iz Grada. Kažu da nisu zabranili koncert Mejaša, nego da su napravili selekciju zbog prevelikog interesa i premalo termina za koncerte.

Dodaju da imaju utvrđene kriterije programa i usklađene termine održavanja u svim kulturno-povijesnim spomenicima tijekom ljetne glazbeno-scenske sezone. 

Glas Istre, pak, tvrdi da je koncert zaista zabranjen.

Da je doista došlo do zabrane potvrdio im je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (koji je zadužen za prostor Kaštela) Gracijano Kešac dodavši da nije on taj koji je donio odluku, nego Povjerenstvo.

Kešac je, pak, član Povjerenstva.

Ostali članovi spomenutog Povjerenstva su Darko Komšo (ravnatelj Arheološkog muzeja), Sanja Cinkopan Korotaj (direktorica TZ-a Pule), Emina Popović Sterpin (pročelnica za kulturu u Gradu Puli) i glazbeni producent Edi Cukerić.

Mejaši tvrde da su odbijeni zbog "birtijaške glazbe"

Iz benda Mejaši pak tvrde da su odbijeni zbog glazbe koju izvode. Nikola Bosilj iz Mejaša tvrdi da je Grad Pula odbio organizatoru dati dozvolu za koncert, ali od Grada nisu dobili ništa napismeno iako su prije nekoliko dana zatražili pisano obrazloženje.

"Usmeno je do nas došlo objašnjenje da je to birtijaška glazba", rekao je Bosilj za Index.

"To je hrvatska glazba u kojoj promoviramo tamburicu. Pitam se kome još zabranjuju koncerte u Puli. Mi smo nastupali u svim dijelovima svijeta i nikad nije bilo problema. Zbog ovoga smo otkazali tri gaže", govori.

Pročitajte više