Tko je Marina Abramović, žena kojoj plaćaju milijune da gleda u magarca?

Screenshot: YouTube

POSLJEDNJIH dana cijela Srbija, ali i šira regija, bruji o Marini Abramović, poznatoj umjetnici performansa koja je u Beogradu otvorila veliku izložbu "Čistač". Abramovićeva u Beogradu nije imala izložbu 40 godina, a sada je njezina izložba koštala građane 660 tisuća eura, odnosno gotovo pet milijuna kuna. U siromašnoj Srbiji ovaj potez vlade naišao je na brojna negodovanja, pogotovo zbog činjenice da se srpska premijerka Ana Brnabić osobno potrudila da se Abramovićevu dovede u Beograd.

Izložba "Čistač" sadrži 120 njezinih radova koji koštaju između 300 i 400 tisuća eura. Iako se organizatori nadaju zaradi od milijun eura, kritike se ne smiruju jer je za izložbu izdvojen novac iz proračuna.

Mnogi umjetnost Marine Abramović nazivaju prevarom, a najveće kritike počele su kada je Muzej suvremene umjetnosti otkupio prava na prikazivanja performansa ''Ispovijest'' Marine Abramović za 100.000 dolara. Radi se videu koji u sat vremena prikazuje Marinu Abramović kako neprestano zuri u magarca. 

Abramović je poznata po bizarnim performansima koje obožavaju stotine tisuća ljudi diljem svijeta, ali ne krije da je uspjeh postigla tek kada je otišla iz Jugoslavije. U knjizi "Prolazim kroz zidove" koja je prošle godine prevedena na hrvatski, odrastanje u Jugoslaviji opisuje kao odvratno iskustvo. 

U knjizi priznaje da je odrasla u paklu braka svojih roditelja Voje i Danice Abramović koji su se upoznali tijekom Drugog svjetskog rata i jedno drugom spasili živote.

"Živjeli smo u samom centru Beograda, u raskošnom trosobnom stanu i imali sluškinju. Oduvijek sam znala da je naš dom najraskošniji u gradu, a tek kasnije sam shvatila da živimo u židovskom stanu kojeg su zaplijenili nacisti, pa kasnije partizani", kaže Abramovićeva.

"U Jugoslaviji je vladalo sivilo i oskudica svega i svačega. Tada je započela ta jugoslavenska estetika ružnoće, ali bila sam potpuno svjesna da je moja obitelj povlaštena i da smo mi crvena buržoazija", piše umjetnica.

U Americi umjetnička scena obožava Abramovićevu. Jedna od njezinih najvatrenijih obožavateljica je slavna pjevačica Lady Gaga.

Pročitajte više