Tko je Svetlana, navodna Putinova ljubavnica sa 100 milijuna dolara imovine?

Foto: Instagram/EPA

U PANDORINIM dokumentima osvanulo je ime Putinove navodne ljubavnice, Svetlane Krivonogih, za koju su ruski mediji i ranijih godina pisali da ima dijete s njim.

>>Pandorini dokumenti: Putinova navodna ljubavnica ima imovinu od 100 milijuna dolara

Tko je Svetlana Krivonogih?

O misterioznoj Ruskinji nema mnogo javno dostupnih informacija, no, po ranijem pisanju ruskih medija, riječ je o ženi skromnog porijekla koja je Putina upoznala još devedesetih. Zna se da je studirala ekonomiju i radila kao čistačica u jednoj trgovini, a Projekt piše da s Putinom ima kćer.

"Ne sjećam se da sam je ikada vidio na satu, čak se ne sjećam ni da sam je vidio na promociji", rekli su njeni kolege s fakulteta jednom prilikom. Diplomirala je navodno 2000. godine, kada se i njen život počeo drastično mijenjati.

2020. godine pisalo se da 46-godišnjakinja živi u luksuznom kvartu u Sankt Petersburgu te da je Putin redovito obasipa skupocjenim poklonima. U tom je gradu navodno i odrasla, i to "okružena kriminalnim podzemljem", piše Projekt, a rano je izgubila oca.

Njeni susjedi za Projekt su rekli da se krajem devedesetih u njenom životu pojavio "nepoznati dobrotvor povezan s vlasti", no nitko nije znao reći njegovo ime. 

"4. siječnja 1999. iz Pulkova je poletio let za Moskvu. Na čelu aviona, na sjedalima 5A i 5B, sjedili su Putin, tada direktor Federalne službe sigurnosti, i njegov radni poznanik Viktor Zolotov. Ispred njih, na sjedalu 1B, sjedila je Svetlana Krivonogih. Slučajnost ili ne, Krivonogih je kartu kupila sedam, odnosno osam minuta prije Zolotova i Putina", piše Projekt o jednom događaju zbog kojeg mnogi ovu misterioznu ženu smatraju jednom od najbližih ljudi Putinu.

Rodila kćer 2003. godine

Njihova je veza, pišu Rusi, započela devedesetih, prije nego što je Putin izabran za predsjednika, a nastavila se do početka 2000-ih. Negdje pred kraj prošlog desetljeća, prema izvorima Projekta, najvjerojatnije su prekinuli.

Svetlana je 2003. rodila kćer. U preslikama dokumenata do kojih je došao Projekt otac Elizavete Krivonogih nije naznačen, no uz njeno ime stoji - Vladimirovna.

Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov lani je, očekivano, negirao tvrdnje Projekta o Putinovoj vezi s Krivonogih i očinstvu njene kćeri. No nova saznanja iz Pandorinih dokumenata implicitna su potvrda da se dotad siromašna Ruskinja nevjerojatno obogatila nakon što se zbližila s Putinom. 

Njena kći, koja danas ima 18 godina, sama je potaknula spekulacije o svom pravom ocu u intervjuima. Sama je priznala da je izuzetno slična Putinu, no odbila je potvrditi ili poreći da je Putin njen otac.

Pandorini dokumenti otkrili su da Svetlana posjeduje imovinu od čak 100 milijuna dolara, uključujući luksuznu nekretninu u Monaku vrijednu 4 milijuna dolara. Stan koji je Krivonogih kupila nalazi se u luksuznom kompleksu Monte Carlo Star i gleda na Sredozemno more, odmah ispod čuvenog Kasina Monte Carlo, poznatog iz filmova o Jamesu Bondu.

Nije jedina

Svetlana nije jedina žena koju se već godinama povezuje s Putinom. Isto se šuška i za bivšu rusku gimnastičarku Alinu Kabaevu. Alina je nedavno rodila blizance za koje mnogi tvrde da im je otac upravo Putin.

U svibnju 2019. objavljeno je da je ispražnjen cijeli kat ginekološke bolnice kako bi u tajnosti primili lijepu gimnastičarku. "Obavještajne službe su provjerile svaki kut bolnice prije njenog dolaska, a pola medicinskog tima je izbačeno. Porođaj je obavio slavni liječnik iz Italije, a morao je napraviti carski rez", izjavio je tad ruski novinar Sergej Kanev, blizak ruskim obavještajnim službama.

Krajem 2018. godine Putin je odgovarao na pitanje o braku, a Daily Mail je u to vrijeme naveo kako su mnogi pretpostavili da je sama Kabaeva isposlovala da se Putinu javno postavi ovo pitanje kako bi ga potaknula da je oženi.

"Kad se namjeravate oženiti i s kim?" upitao ga je novinar tabloida Life News. 

Putin se na to osmjehnuo i odgovorio: 

"Kao svaka pristojna osoba, morat ću to napraviti prije ili kasnije."

Inače, Putin se 2014. službeno razveo od supruge Ljudmile, od koje je već tad živio odvojeno nekoliko godina. U braku su bili skoro 30 godina.

Pročitajte više