Tko je autorica citata "Žene koje se pristojno ponašaju rijetko stvaraju povijest"?

Foto: Profimedia

RTL DIREKT večeras je, povodom Dana žena, ugostio Kolindu Grabar-Kitarović koja se javila iz Pariza, a prikazali su i snimku Severine koja je gledateljima poslala poruku iz svog doma.

"Žene koje se pristojno ponašaju rijetko stvaraju povijest", rekla je Severina na kraju svog javljanja ustvrdivši da je to izreka Eleanor Roosevelt. Zatim je voditeljica Mojmira Pastorčić isti citat ponovila i Kolindi, također uz tvrdnju da je autorica te izreke Eleanor Roosevelt, na što je bivša predsjednica rekla da se slaže s tim citatom te da "ima i magnete s tim citatom doma".

No, stoji li iza tog citata zaista Eleanor Roosevelt? 

Iza citata stoji - povjesničarka

Kroz godine se ovaj citat (Well-Behaved Women Rarely Make History) pripisivao mnogim slavnim ženama - od gore spomenute Eleanor Roosevelt, Anne Boleyn do Marilyn Monroe. Citat se vezivao i uz princezu Leiu u Ratovima zvijezda, no sudeći po nekim zapisima, nitko od navedenih imena ne stoji iza te izjave.

Dok je bila doktorandica, 1976. godine, povjesničarka Laurel Thatcher Ulrich objavila je članak u proljetnom broju časopisa American Quarterly. Naslov članka je bio Vertuous Women Found: New England Ministerial Literature, 1668.-1735. 

Profesorica Ulrich pisala je o ženama iz ranih razdoblja Amerike koje se obično nisu spominjale u povijesnim knjigama. "Dobro odgojene ili čestite žene iz tog vremena uglavnom su izgubljene u povijesti jer su njihovi životi bili neugledni s obzirom na to tko odlučuje što se smatra poviješću", bio je zaključak do kojeg je došla. "Obično, i prečesto (iskreno govoreći), samo žene koje krše društvena pravila ili uzrujavaju društvene norme bivaju zapažene od strane kroničara u to vrijeme, i to uđe u povijesne knjige", dodala je.

S obzirom na to da je u to vrijeme Laurel Ulrich bila široj javnosti potpuno nepoznata, taj se citat počeo širiti bez navođenja točnog izvora. A kako to obično biva, ubrzo je prišiven nekim drugim, poznatijim imenima.

Pročitajte više