Tko je Zlatko Burić, Hrvat koji je sinoć osvojio europskog Oscara?

Sandra Šimunović/Pixsell

ZLATKO BURIĆ sinoć je osvojio europskog Oscara u kategoriji za najboljeg glumca za ulogu ruskog tajkuna Dimitrija u filmu Trokut tuge redatelja Rubena Östlunda.

Burić je tako postao prvi hrvatski glumac koji je dobio ovu prestižnu nagradu Europske filmske akademije.

"Mislim da na ovome ne treba stati, zahvaljujem sjajnoj ekipi u Trokutu tuge. Svim glumcima, krasni su ljudi i dali su mi toliko snage da sam danas došao do ovoga. Gluma je utrka na duge staze", poručio je na pozornici Burić zahvalivši i svojoj obitelji sa statuom u ruci. 

Tko je Zlatko Burić?

Njegovi su glumački koraci započeli u Osijeku i to na daskama koje život znače. Zlatko Burić rodio se u tomu gradu, gdje je 1968. u sklopu Omladinskog studija osječkog Miniteatra ostvario prve glumačke nastupe.

Školovao se i u Dramskom studiju Osijek, a 70-ih je u Zagrebu pokrenuo Kugla glumište, jednu od najvažnijih kazališnih, multimedijalnih i interdisciplinarnih umjetničkih skupina, koja je bila prethodnica nekolicine zagrebačkih kazališnih kuća i trupa. U godinama osipanja Kugla glumišta sa suprugom Dankinjom otišao je u Dansku, gdje su zasnovali obitelj.

U svijetu se proslavio ulogom srpskog narkolorda

Prvih godina u Danskoj radio je fizičke poslove, a potom se uspio vratiti na kazališne daske. Godine 1996. igrao je jednu od vodećih uloga u danskom trileru Pusher, koji su pozitivno ocijenili i gledateljstvo i kritika.

Uloga srpskog srpskoga narkolorda Mila, koji se mračnim poslovima drži na vrhu kopenhaškog podzemlja, bila je prvi veliki uspjeh Burića, a priskrbila mu je i najugledniju dansku filmsku nagradu Bodil, za najboljeg sporednog glumca. Nakon toga se pojavljuje u TV seriji Taxa od 1997. do 1999. i u danskoj hit-seriji Karusel - Circle of Desire (1998.). 

Nastavio istraživati i djelovati s istomišljenicima na hrvatskoj sceni

Iako je naslagao bogat niz serija i filmova po svijetu, u hrvatski film je prvi put ušao 2014. u Koscu Zvonimira Jurića. U biografiji je zapisao i angažman u američkom spektaklu 2012 Rolanda Emeriha i u nagrađivanom britanskom filmu Slatke pokvarene stvari Stephena Frearsa.

Pojavio se i u hrvatskim zapaženim ostvarenjima poput Comic Sansa Nevija Marasovića i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić te u TV seriji Šutnja redatelja Dalibora Matanića.

Uz projekte u danskim kazalištima Burić je nastavio i istraživanja s istomišljenicima na hrvatskoj sceni. Tako se pojavio kao barun Lenbach u Brezovčevoj transpoziciji Krležine Agonije. Godine 2009. u koprodukciji ITD-a i Eurokaza Burić je na kazališne daske postavio i Knjigu mrtvih, dirljiv i autoironičan hommage eri Kugle - njegov Kabaret tamne zvijezde.

Za europskog Oscara bili nominirani i Goran Bogdan i Zrinka Cvitešić

Podsjetimo, 69-godišnji Zlatko Burić proglašen je najboljim glumcem u Europi. Nagradu mu je dodijelila Europska filmska akademija, a Burić je europskog Oscara dobio za ulogu u filmu Trokut tuge. 

Trokut tuge dobio je i nagradu za najbolji europski film, a ranije je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu. Riječ je o crnoj komediji u kojoj Woody Harrelson glumi kapetana luksuzne jahte na kojoj se zatekne i celebrity par iz svijeta mode, modeli Karl i Yaya (Harris Dickinson i Charlbi Dean). Nakon nesreće par se nađe na pustom otoku s grupom milijardera i čistačicom, koja jedina zna kako uloviti ribu.

Prije Burića, za europskog Oscara su bili nominirani Goran Bogdan za ulogu u filmu Otac te Zrinka Cvitešić za Na putu.

Pročitajte više