Tko su danski prinčevi koji ostaju bez titula? Napustili vojsku, bave se manekenstvom

Foto: EPA

NEDAVNO su u središte javnosti dospjeli danski prinčevi Nikolai, Felix i Henrik te princeza Athena nakon što je njihova baka, danska kraljica Margareth, objavila da će 1. siječnja 2023. izgubiti svoje titule. 

>>Danska kraljica oduzela kraljevske titule četvero unučadi

Felix (20) i Nikolai (23) su najstariji unuci danske kraljice. Odrasli su u kraljevskim rezidencijama u Kopenhagenu, a u kraljevskim privilegijama nastavili su uživati i nakon razvoda svojih roditelja. Princ Joachim i grofica Alexandra rastali su se 2004. te se on ponovno oženio princezom Marie. Zajedno su dobili sina Henrika (13) i kćer Athenu (19), s kojima žive u Parizu. Njihov razvod bio je ujedno i prvi u danskoj kraljevskoj obitelji.

Felix i Nikolai bave se manekenstvom

Danski prinčevi su ljetne praznike provodili u dvorcu blizu francuskog Toulousea, a od 1993. do 2014. princ Joachim je službeno živio u dvorcu Schackenborg u južnom Jutlandu, pa su i dječaci tamo živjeli. Nikolai je pohađao privatnu školu Krebs u Danskoj, a potom se prebacio u školu Herlufsholm u Næstvedu.

Nakon srednje škole Nikolai je započeo dvogodišnji vojni program za narednike Kraljevske danske vojske, no otišao je nakon samo dva mjeseca, pišu strani mediji. Potom se posvetio manekenstvu. Godine 2018. dobio je prve modne angažmane, a u veljači ove godine pojavio se na naslovnici skandinavskog izdanja Voguea. Osim što se bavi manekenstvom, Nikolai studira na Poslovnoj školi u Kopenhagenu.

I Felix je započeo školovanje u Krebsu, a potom je srednju školu završio u gimnaziji Gammel Hellerup. On je prvi član danske kraljevske obitelji koji je pohađao javnu školu. I Fenix se kasnije počeo baviti manekenstvom. U veljači ove godine snimio je kampanju za zlatarnicu Georga Jensena i njegovu kolekciju Reflect. Poput svog brata, odustao je od vojne akademije nakon samo dva mjeseca.

Sva unučad zadržava svoja mjesta u nasljeđivanju

Podsjećamo, od 1. siječnja 2023. godine princ Nikolai, princ Felix, princ Henrik i princeza Athena više neće biti prinčevi i princeza. Umjesto toga koristit će titule grofa ili grofice i od sljedeće godine neće biti Njihova Visočanstva, nego Njihove Ekselencije. Danska kraljica rekla je da je to u skladu s "drugim kraljevskim kućama".

Taj potez neće utjecati na djecu Margrethina najstarijeg sina i prijestolonasljednika Frederika, koji sa suprugom princezom Mary ima dva sina i dvije kćeri.

U priopćenju danske kraljevske kuće stoji: "Kraljičina odluka u skladu je sa sličnim prilagodbama koje su druge kraljevske kuće napravile posljednjih godina. Kraljica želi stvoriti okvir za četvero unučadi kako bi mogli oblikovati vlastite živote u puno većoj mjeri bez ograničenja posebnim razmatranjima i dužnostima koje formalna pripadnost danskoj kraljevskoj kući kao instituciji uključuje."

Sva unučad zadržava svoja mjesta u nasljeđivanju.

Princ Joachim oglasio se nakon odluke svoje majke

"Dobio sam obavijest pet dana ranije da kažem svojoj djeci da će im za Novu godinu biti oduzet identitet. Jako, jako sam tužan jer vidim koliko su uzrujani i ne shvaćaju što im se događa", rekao je princ Joachim nakon odluke svoje majke za danske medije.

"Svi smo jako tužni. Nikada nije zabavno vidjeti kako se vašu djecu loše tretira. Nalaze se u situaciji koju ne razumiju. U svibnju mi je predstavljen plan koji je u osnovi najavio da će djeca ostati bez titule kada napune 25 godina. Athena će imati 11 godina u siječnju", dodao je.

>>Danski princ komentirao oduzimanje titula njegovoj djeci: "Ne shvaćaju što se događa"

Pročitajte više