Tko žene ne ljubi i vino ne pije...

NAKON Ante Kovačevića, njegovih mudraca i madraca, u Saboru se jučer moglo čuti još nekoliko seksističkih izjava. Bilo je i poezije - Čaša vina i curica fina liječe svaku bol. Tko žene ne ljubi i vino ne pije taj živ ko da nije.

Ove stihove Gustava Krkleca recitirao je HSS-ovac Marijan Maršić raspravljajući u prvom čitanju Prijedlog zakona o vinu, što je izazvalo bijes među zastupnicama i burnu raspravu.

Na seksističko - vinsku izjavu prva je reagirala Snježana Biga-Friganović (SDP) upozorivši da 15 posto muške populacije boluje od alkoholizma, a 30 posto zbog vina ima problema. Poručila je Mršiću da će ga pozivanje na Krkleca stajati preispitivanja članstva u spomenutom odboru.

Kao pravi muškarci, mnogi zastupnici pritekli su Maršiću u pomoć i nastavili braniti njegov muški stav o učinku vina. Zamjenik ministra poljoprivrede Tomislav Lendić «pojasnio» je kako od pravog vina pijanaca ima najmanje te da vino pozitivno utječe na demografsku sliku i natalitet, poglavito u kombinaciji s nestankom struje.

Đurđa Adlešić zapitala je Lendića otkud mu empirijski dokazi da povećanje nataliteta ima direktne veze s ispijanjem vina. Dodala je da sve skupa zvuči neukusno i zaslužuje opomenu.

Drago Krpina (HDZ) vratio se 200 godina u povijest i povukao paralelu između vinograda i djece. Rekao je kako je nekada bilo 200.000 hektara vinograda, a sada imamo četri puta manje. U vezi s tim,  onda se rađalo četiri puta više djece.

Pročitajte više