Toliko je dobro odglumio manijaka da su mu prijetili, a privatno je veliki pacifist

Foto: Press

"YOU got to ask yourself one question - 'Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?" rekao mu je Prljavi Harry Callahan i po tome je osuđen da bude prepoznatljiv evo već pola stoljeća nakon izlaska filma.

"Da sam dobio po dolar svaki put kad mi je neki momak, a uvijek je momak u pitanju, prišao i izgovarao mi tu repliku u potpunosti... Moram vam reći, bio bih bogat čovjek danas", rekao je svojevremeno Andrew "Andy" Robinson. Zapravo je u jako malo filmova glumio ovaj goša, manje od 20, ali to su većinom jako dobri filmovi i mora se priznati da je u malo kojem iskorišten na pravi način. 

Prvom ulogom odmah ušao u povijest

Prvo pa muško bilo je u spomenutom Prljavom Harryju, njegov Scorpio bio je i ostao pojam ludaje među filmskim negativcima, i to u malobrojnoj kategoriji prvoklasnih. Čovjek nikada ranije nije igrao na filmu, a onda je došao pred Clinta Eastwooda i mrtav hladan počeo ubijati djevojke, djecu, otimati školske buseve i nositi flaster na nosu, tri godine prije Jacka Nicholsona.

A sve uz harmoniju osmijeha i čistog zanosa, kao da je našao poziv života. Zanimljivo da ga je baš Clint vidio u predstavi Idiot po Dostojevskom i bio je uvjeren da je pravi izbor za film, u što je kasnije uspio uvjeriti i redatelja Dona Siegela.

Nekako mu ti psiho likovi i jesu poziv života, međutim Robinson je odlučio da se uglavnom mane toga da ne bi ispalo da se ponavlja. A i Scorpija je odigrao toliko dobro da je dobivao prijeteće pozive i pisma nakon izlaska filma, što zna biti neugodno, naročito ako u stvarnosti zapravo niste krvožedni manijak.

Pacifist koji ne voli oružje

Naprotiv, Andy se privatno izjašnjava kao pacifist, prezire oružje i čak je imao velikih problema tijekom snimanja jer je uvijek žmirio u trenucima kad je pucao iz pištolja. Čak se i u samom filmu to može vidjeti jer se nije uspio savladati do kraja iako je uzimao i satove pucanja da bi prešao preko toga.

Tijekom sedamdesetih pojavio se i uz Waltera Matthaua u zaboravljenoj filmčini Charley Varrick, kao i uz Paula Newmana u nastavku Harpera pod nazivom Drowning Pool. Osamdesetih je imao još štošta dobrog, npr. Hellraiser, u kojem je tek pri kraju izbacio malo Scorpija iz sebe.

 

Prije toga bio je neprijatno blag i nesposoban, pravi metiljavac i nema što, vrhunski je to odradio, ali kad gledamo Robinsona, ipak želimo da to bude s dosta psihotičnih pogleda. Imao je i solidne uloge u Shoot to Kill, Cobra, Child's Play 3, dok je od milijun naslova na televiziji najveći trag ostavio u Zvjezdanim stazama: DS9 kao Garak tijekom devedesetih. 

Otac mu je inače poginuo u Drugom svjetskom ratu, kada je imao tri godine, tijekom mladosti bio je delinkvent, ali nakon ipak lijepe glumačke karijere bio je i predavač na Sveučilištu Južna Kalifornija. Tako da je šansa koju mu je redatelj Don Siegel dao u Prljavom Harryju bila ispravna odluka, i to ne samo zbog samog filma koji je njegovim prisustvom ispunio svoju perfekciju. Danas je Andy Robinson časni starac od 80 godina i ima se čime ponositi.

 

 

Pročitajte više