Tomatina u punom sjaju: Potoci soka od 120 tona rajčice potekli Španjolskom

POTOCI zgnječenog paradajza potekli su danas Španjolskom. U gradu Bunol u blizini Valencije održan je tradicionalni festival Tomatina, na kojem se posjetitelji gađaju rajčicama. Ogromna masa od nekoliko desetaka tisuća ljudi okupila se na ulicama grada i glavnom gradskom trgu te na gađanje crvenim povrćem potrošila 120 tona rajčice. Kupanje u soku od rajčice lokalnom je stanovništvu i njihovim gostima prava zabava, a festival se održava već 50-ak godina svake posljednje srijede u kolovozu.

Prva borba rajčicama dogodila se slučajno 1944. godine tijekom maskenbala. Grupa mladića koja je željela sudjelovati u paradi posvađala se i međusobno počela gađati rajčicama, koje su se nalazile na obližnjem štandu. Policija je prekinula borbu povrćem te je mladićima naplatila kaznu za štetu koju su napravili.

Sljedeće godine mladi su u isto vrijeme krenuli s borbom, noseći sa sobom svoje rajčice. I te ih je godine policija obuzdavala, no s godinama je manifestacija postala opće prihvaćena. 1950. godine i gradske su vlasti odobrile borbu rajčicama, no sljedeće je godine bila ponovo zabranjena. 1959. godine festival je legaliziran i ustanovljeno je pravilo prema kojem se rajčice smiju bacati samo između dva zvučna signala trubom. Prije bacanja, sudionici moraju zgnječiti paradajz u ruci.

Pročitajte više